Hírek

2014.02.17. 17:15

Érdemes garázsboltot nyitni?

A helyi igények kiszolgálására ismét nyílnak a garázsboltok a lakótelepeken, külvárosokban írta a Napi Gazdaság. Körülnéztünk Szombathelyen, s megkérdeztük, érdemes-e garázsboltot nyitni.

Farkas Eszter

Az ezredforduló táján fokozatosan bezárt, elsorvadt garázsboltok lassan ismét kinyitnak a legnagyobb számban a lakótelepeken, de a külvárosokban, családi házas övezetekben is egyre gyakrabban nyílik új üzlet. Az üzemeltetők döntő többsége úgy véli, növekszik az igény a testre szabott kiszolgálásra, sőt a házhoz szállításra is - erről számolt be a Napi Gazdaság. A garázsokban általában vegyesbolt, tejivó, pékség, kulcsmásoló, cipőjavító műhely, fodrászüzlet, zöldséges nyílik. Arra is van példa, hogy a bérlők a belvárosokban, plázákban lévő nagyobb, drágább fenntartású üzletekből költöznek ki a kisebbe. Az elmúlt egy év során szinte az egész országban nőtt a garázsboltok száma. Szombathelyen kilenc ilyen üzletet nyitottak. A növekedésben annak is jelentős szerepe van, hogy a kisebb boltok olcsóbban működtethetők, s az így képződő haszon megosztható a vevőkkel, ami forgalomnövelő tényező. Jó néhány garázsboltnak a házhoz szállítással sikerült állandó vevőkört kialakítania. Sokan nemcsak a péksüteményt és a tejet viszik el a vásárlókhoz, hanem a zöldséget, gyümölcsöt is több településen őstermelők is nyitottak garázsboltot.

Szombathelyen tehát több garázsboltot is találni, bár olyan régóta működő üzleteket is látni, melyet az elmúlt időszakban bezártak tulajdonosai.

Berecz Andrea szerint a nagyobb üzletekben vásárolnak az emberek, ha valamit elfelejtenek megvenni, akkor mennek garázsboltba (Fotó: Horváth Csaba)

 

A város egyik lakótelepén már több mint tíz éve működik az egyik garázsban egy zöldséges. Jelenlegi tulajdonosa másfél éve vette át a boltot. A friss zöldségeket, gyümölcsöket és édességeket árusító garázsban az üzlet alkalmazottjával beszélgettünk arról, hogy látja, valóban sorra nyílnak-e a garázsboltok.

- Úgy veszem észre, hogy inkább a nagyobb marketekben és üzletekben vásárolnak az emberek. Egy lakótelepi garázsboltba szerintem inkább akkor jönnek a vásárlók, ha a nagy bevásárlás során valamit elfelejtettek megvenni. Szerintem inkább bezárnak a garázsboltok, nem vettem észre, hogy sok új ilyen boltot nyitottak volna az elmúlt időszakban a városban - mondta Berecz Andrea eladó.

Bálint Szabolcsné négy éve vette át a város egy másik pontján már 15 éve működő garázsboltot. Itt italokat, édességet árulnak.

- Pénteken és szombaton van nagyobb forgalom. A január és a február elég gyenge szokott lenni. A forgalom egyébként azóta esett vissza, amióta nem lehet dohánytermékeket árulni. Ez miatt le kellett csökkenteni az alkalmazottak számát, és csökkentenünk kellett a nyitvatartási időt. Szinte már minden sarkon található egy-egy lottózó is, így ez sem növeli nagy mértékben a forgalmunkat. A vendégkörünk inkább a környékbeliekből áll, s főleg este jönnek vásárolni. Nehéz felvenni a versenyt a nagy hipermarketekkel, de próbálunk akciózni. Mindennek ellenére nem csinálnám, ha nem érné meg - tette hozzá Bálint Szabolcsné.

 

FELMENT A GARÁZSOK ÁRA IS

A frekventált helyen található garázsok szinte mindegyik dunántúli nagyvárosban gyorsan elkelnek, de a bérlők között is kedvükre válogathatnak a tulajdonosok.

Győrben és Székesfehérváron például az utóbbi időszakban több mint tíz százalékkal nőttek a garázsárak. Egy minden közművel ellátott, fűthető, 20-25 négyzetméteres létesítmény 1 millió 800 ezer és 2 millió forint közötti összegbe kerül.

A szombathelyi apróhirdetéseket böngészve eladó garázst már találhatunk 1 millió 600 ezer forintért, de az újabb, modernebb lakópark környéki garázsok ára elérheti a 2 millió 500 ezer forintot is a vasi megyeszékhelyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!