Hírek

2014.04.13. 10:35

Mellinplantátum beültetése után is lehet szoptatni

Az utóbbi években sok szó esett az implantátumok biztonságáról. Idén januártól Magyarországon is bevezették az úgynevezett implantátum regisztert, amely szerint minden beültetett emlőimplantátumról anonim módon jelentést kell küldeni.

Simon Erzsébet

Dr. Sándor Imre: a plasztikai műtéteket a legszigorúbb követelmények betartásával kell végezni (Fotó: Simon Erzsébet)

- Csak a legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő implantátumokat szabad beültetésre ajánlani a pácienseknek - szögezi le beszélgetésünk elején dr. Sándor Imre plasztikai sebész főorvos. - Ahhoz, hogy egy implantátum megkapja a beültetéshez szükséges engedélyt, nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelnie. Meghatározzák az implantátumok gyártásánál felhasználható anyagokat, szabályozzák a gyártási mechanizmust, a sterilizálási módszert, a csomagolási módokat, a felhasználás lehetséges időpontját. Minden implantátumot egyedi gyártási számmal látnak el, amely alapján a világ bármely pontján beazonosítható. Valamennyi páciens minőségi tanúsítványt kap a műtét után a felhasznált implantátumról.

A főorvos felhívja a figyelmet, hogy idén január 1-jétől Magyarországon is bevezették az úgynevezett implantátum regisztert, eszerint minden beültetett emlőimplantátumról anonim módon jelentést kell küldeni. A dokumentum tartalmazza az implantátum gyártóját, típusát, egyedi azonosítóit, a beültetés dátumát és helyét, a műtétet végző orvos nevét.

- Szakmai véleményem szerint csak a legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő implantátumokat szabad beültetésre ajánlani a pácienseknek. Csak azoknak a gyártóknak az implantátumai ajánlhatóak, amelyek termékei megfelelnek a szigorú minőségi követelményeknek, kellő gyártási tapasztalattal rendelkeznek, és tudományos vizsgálatok támasztják alá az általuk gyártott implantátumok megbízhatóságát. A legfontosabb tényező azonban mindig a minőségi szaktudással és kellő empátiával rendelkező orvos, aki korrekt és teljes körű tájékoztatást ad a felhasznált implantátumokról, a műtét körülményeiről és a várható eredményekről.

Korábban paraffin, folyékony szilikon, szójaolaj befecskendezésével próbálkoztak az emlők megnagyobbítására, megfelelő tartós eredmény nélkül tette hozzá a főorvos. Manapság a legkorszerűbbnek az úgynevezett kohéziv géllel töltött implantátumokat tartják.

Az emlőimplantáció elvégzése után néhány hónappal úgy lehet élni, mintha nem történt volna műtéti beavatkozás, tehát lehet akár versenyszerűen sportolni, fizikai munkát végezni, repülőn utazni, illetve bármilyen intenzitású fizikai aktivitást kifejteni. A gyermekvállalásnak, a csecsemő szoptatásának sincs akadálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!