Hírek

2014.06.06. 11:55

A név a házakra is ráragadt

Sok adatot, eseményt ismerünk Szombathely századfordulótáji történetéből, de hiányzik „az élet”. Csak néhány forrás van ahhoz, hogy megismerjük a neves családokat, köztük a társadalomtörténet szempontjából fontos kereskedőket.

Merklin Tímea

A neves német romantikus költő, Heinrich Heine leszármazottjáról, Hoffmann Jánosról, a kereskedő egylet elnökéről mesél kérésünkre Feiszt György a Vas Megyei Levéltárban, ahol 2012 óta „senior önkéntesként" dolgozik napi két órában. (Amint mondja, igazgatóhelyettesként annyi fizetéssel ment nyugdíjba, amennyivel kezdett 1968-ban, mindkét összegből 400 korsó sört lehetne meginni.) Még alpolgármesteri időszakában, 13 évvel ezelőtt adta ki a Ködkárpit című könyvet a Szombathelyi memoárok sorában, most ír rezümét hozzá egy leendő német nyelvű kiadáshoz. Hoffmann János retrospektív naplója, amelyet 1940-től 1944-ig írt „szombathelyi polgári emlékirat", irodalmi értéket is képvisel. Arról szól, hogy éli meg egy többszörösen kitüntetett frontharcos, hogy teljesen jogfosztottá válik a zsidótörvények miatt. „Az élet" van benne, amiből meg lehet ismerni a kereskedő családok történetét. Hoffmann János apja a Gyöngyös utca 26. szám alatt (Hoffmann ház) nyitott fűszerüzletet még a 19. század közepén. Megtudjuk róla, hogy a külsejére nagyon sokat adott, minden délután sétálni ment a Gyöngyös partjára a csontfogantyús botjával. Sokat utazott Horvátországba, ahonnan szilvóriumot hozott. Gubaccsal is kereskedett. Wohl és Geist üzlettársaival együtt összevásárolták a Vép környéki erdők gubacstermését, Győrbe vitték, uszályra tették és elindították Regensburg felé...

Egy másik fontos forrása a szombathelyi kereskedő családok történetének a Fehér Károly szerkesztette „Szombathely 1777-1927" című jubiláris emlékalbum, amit 1997-ben adtak ki reprintben Szombathely 100. közgyűlésére. Az eredeti pedig a Szombathelyi Püspökség alapításának 150. évfordulójára készült 1927-ben.

Fő tér 26., Stadler-ház

Kőszegi utca, Várköz – Hollán Ernő utca sarok. Fotók: Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár

A kötet szponzori mellékletében a nevek, események mellett békebeli reklámokat is találunk. Hirdette magát Knebel Jenő „császári és királyi udvari fényképész, mint aki „elsőrangú fényképeket készít este villanyfény mellett is, kitűnően bevált módszer szerint..., a finom kivitel dacára is versenyképes polgári árakkal."Tarcsa fürdő hirdetésében olvassuk: „A fürdőt a szombathelyi érdekeltség fejlesztette európai nívóra." A KIOSZK vendéglő a Szent István parkban első számú paramétere: „gyönyörű fekvésű, pormentes vidék".

A kötet külön kereskedelmi és ipari útmutatót kínál, betűrendbe szedve a cégeket, kereskedőket. Ebből tudhatjuk meg, hogy a cégeket mikor alapították, mivel foglalkoztak, hova exportálták, és honnan importálták az áruikat. Szerepel benne a neves Stadler család is: a cégüket 1825-ben alapította Stadler Izsák, majd Salamon és Károly vezették az üzletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!