Hírek

2014.06.11. 12:35

Le a kalappal! Óriás méretű csiperke akadt horogra

Szombathely - A képet nézve először azt hittük, kalapját szorongatja kezében Seregély László, de hamar kiderült: kalap nagyságú csiperkére bukkant a napokban a város határában.

Peltzer Géza

Gigantikus méretű, 46 centiméter átmérőjű spórás csiperkére bukkant Seregély László a napokban a város környéki erdőben. A mérlegeléskor kiderült, a hatalmas gomba 1,78 kilogrammot nyom. A rutinos gombász gyakorlatilag minden fajtát ismer. Megvannak a törzshelyei a Vas megyei erdőkben, de leginkább Szombathely környékén és az Őrségben járja sorra a lelőhelyeket. Sokszor talált már nagy gombát, de ez a csiperke azok közül is ki-emelkedik.

Még nincs itt a gombaszezon – tudtuk meg Kalauz József gombaszakértőtől –, mert ugyan a megfelelő hőmérséklet adott hozzá, viszont most nincs elegendő csapadék. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy egyes lelőhelyeken, ahol elvétve van elegendő csapadék a talajban, óriási példányok jelenjenek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!