Hírek

2014.07.22. 13:15

112 - A rendszer kiszűri a fals hívásokat

Szombathely - Minden megyét rákapcsoltak a jelenleg tesztüzemben működő Egységes Segélyhívó Rendszer hálózatára.

Pócza Gabriella

Szombathelyen és Miskolcon hoztak létre olyan központokat, melyek a segélykérések előszűrését biztosítják. Az itt dolgozó operátorok a 107-es rendőrségi és a 112-es egységes európai segélyhívószámra érkező bejelentéseket fogadják, valamint szeptemberben a 104-es és a 105-ös segélyívókat is csatlakoztatni fogják a megújult rendszerhez, várhatóan ezt követően élesítik a hálózatot. A hívásfogadók feladata, hogy a megyei tevékenységirányítókat tehermentesítsék azáltal, hogy csak olyan eseményeket adnak át a készenléti szervek irányítóinak, melyek valós beavatkozást igényelnek.

Fotó: Szendi Péter

A beérkező hívást térképen, automatikus helymeghatározás segítségével beazonosítják, majd rögzítik a hívó adatait, és az eseményre vonatkozó információkat. Az operátorok ezt követően döntenek arról, melyik készenléti szerv megyei Tevékenység-irányítási Központját értesítik. Az ide beérkező adatok az éppen szabad tevékenységirányító diszpécserhez kerülnek, aki az esemény helyszínének közelében tartózkodó rendelkezésre álló járműveket a helyszínre irányítja. A Magyar Nemzet értesülései szerint, hogy a jövőben könnyebben elérhetővé váljanak a területileg illetékes egyenruhások, az Országos Rendőr-főkapitányság elkezdte összeállítani a nevüket és elérhetőségeiket tartalmazó központi adatbázist, amely pár kattintással bárki számára elérhető lesz az interneten.

Az Egységes Segélyhívó Rendszer sajtószolgálata szerint az indulás óta napi szinten 16-18 ezer hívás érkezik a 112-es és 107-es segélyhívó számokra. Az elmúlt időszakban hívásvesztés nem volt, minden bejelentés esetében megtörtént a szükséges intézkedés. A rosszindulatú hívások száma évek óta 70% körül mozog, ez az adat a segélyhívó rendszer bevezetése után sem változott. Ugyanakkor a projektnek nem célja a fals hívások mennyiségének csökkentése, ez ugyanis csak indirekt eszközökkel megoldható. A segélyhívó indokolatlan igénybe vétele szabálysértési eljárást von maga után, mely során az elkövetővel szemben akár 150 ezer forintos pénzbüntetés is kiszabható.

Horváth Adrián autóbalesethez is hívta már a 112-es segélyhívót. A mentők hamar kiérkeztek. Fotó: Szendi Péter

Horváth Adrián már használta a 112-es segélyhívót.

– Előfordult, hogy ittas emberekbe botlottam, vagy ismerősöm összeesett, sőt, egyszer még egy autóbalesethez is ezen a számon keresztül hívtam segítséget – mondta el. Tapasztalata szerint a mentők néhány perc alatt a helyszínre érkeztek, és segítőkésznek bizonyultak. Hozzátette, korábban, ha a 104-es számot hívta, előfordult, hogy a diszpécser hosszabb ideig nem reagált.

Ilcsik Renáta, 38 éves, irodai alkalmazott

Nem használtam még a 112-es segélyhívót. Hallottam ugyan róla, és úgy vettem észre, nincs túl jó híre, mert nem egyszerre oda kapcsol, ahova szükséges volna, hanem átmegy egy központi rendszeren. Eddig még nem volt rá szükségem, de ha olyan helyzetbe kerülök, hogy segítséget kell kérnem, inkább a régi számokat hívnám fel.

Benkő Fanni, 16 éves, tanuló

Hallottam már erről az egységes segélyhívó rendszerről, de még sosem alakult úgy, hogy használnom kellett volna akár ezt, akár a régi számokat. Szerintem jó dolog, hogy ezt bevezették, ha azonban arra kerülne valamikor a sor, hogy segítséget hívjak, inkább a régi számokat tárcsáznám, mert azok egyből oda kapcsolnak, ahova szükséges.

Werderits Norbert, 33 éves, szakmunkás

Korábban volt már rá példa, hogy mentőt kellett hívnom, olyankor mindig a régi számot ütöttem be. A 112-es segélyhívót még sosem használtam, habár belegondolva jobbnak tartom a régieknél, mert így csak egy számot kell megjegyezni, nem három különbözőt. Az, hogy nem egyből a szükséges szervekhez kapcsol, szerintem nem lehet probléma.

Horváth Rudolfné, 52 éves, ápoló

Tudtam ennek a rendszernek a létezéséről, de szerencsére még sosem kellett igénybe vennem. Korábban sajnos volt már rá példa, hogy rosszullét miatt mentőt kellett hívnom,ekkor természetesen a régi számot tárcsáztam. Olyan helyzetbe viszont még nem kerültem, hogy a tűzoltók vagy a rendőrök segítségét is kérnem kelljen.

 

Fotók: Pócza Gabriella

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!