Hírek

2014.07.11. 09:10

Beszélgetés dr. Veres András megyéspüspökkel a közelgő Szent Márton év apropóján

Ferenc pápa és számtalan zarándok érkezik Szombathelyre 2016-ban, Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából. Sőt, már most is jönnek turisták, a készülődés elkezdődött, fizikailag és spirituálisan is. Dr. Veres András megyéspüspökkel beszélgettünk.

Merklin Tímea

A 2016-os Szent Márton évre való készülődés során a Szombathelyi Egyházmegye a „Felemelő szeretet" mottót választotta, amit a vallásos vagy Szent Márton életét jól ismerő emberek könnyen megértenek.

Dr. Veres András az egyházmegye Püspöki Palotájának ajtaját nyitja. A nyitás szimbolikus: bevonni azokat is a készülődésbe, akik nem tartoznak szorosan az egyházhoz. Fotó: Merklin Tímea

– Hogy mutatható meg az egyházhoz nem tartozó emberek számára, hogy a szeretet sikeres életstratégia az erősen érdekmotivált, profitorientált világban is?

– A felemelő szeretetet hívő és hitetlen pozitív erőként élheti meg. Hiszen nincs olyan ember, aki ne igényelné az élete hosszabb-rövidebb szakaszában, hogy egy másik ember melléálljon és segítse. De olyan élményünk is van, hogy milyen jó érzés odaállni egy rászoruló mellé, aki szükséget szenved. Itt lehet a közös nevező hívő és hitetlen között. Roppant nehéz szeretni anélkül, hogy érdek ne fűződjön hozzá. Épp az érdek nélküli, önzetlen szeretetet sürgeti tőlünk Isten, ez tudja életünket szebbé tenni. Azáltal is jót teszünk, ha egy közösség felé nyitunk, és azáltal is a szeretet érvényesül, ha egy közösség mellém áll.

– Hogy lehet az üzenetet megfogalmazni, ha nem hívőt és hitetlent hasonlítunk össze, hanem az egyén és a világ konfliktusát állítjuk középpontba?

– Egy profitorientált világban nehéz az önzetlenséggel kiállni. De most is vannak tízezrek, akik az életük néhány hónapját, évét felajánlják mások segítésére, misszióra távoli földrészeken. Az oktatási rendszerbe újonnan bevezetett önkéntes munka, amit érettségi előtt álló diákoknak kell elvégezni, felkészítés arra az életfilozófiára, hogy segíteni jó. Egy másik értékrendet tár fel a fiatalok számára. Nekem Vörösmarty Mihály: A merengőhöz című verse szokott eszembe jutni: „Nézd a világot: annyi milliója, /S köztük valódi boldog oly kevés. /Ábrándozás az élet megrontója,/Mely, kancsalúl, festett egekbe néz./Mi az, mi embert boldoggá tehetne?/Kincs? hír? gyönyör? Legyen bár mint özön,/A telhetetlen elmerülhet benne,/S nem fogja tudni, hogy van szívöröm..." Ez a költői meglátás a nemhívőknek is megmutathatja, hogy az anyagi világ tartós örömet nem ad.

– Mennyi idő és tapasztalat kell ahhoz, hogy a modern ember, akinek a pénz az istene, erre ráébredjen?

– A történelem nagy időszakait nézve hullámzó, hogy mikor erősebb az anyagi, mikor a spirituális értékrend. Assisi Szent Ferenc is egy maihoz hasonló, nagyon anyagias világba, állandó háborúskodások közé hozta be a maga értékrendjét. Ferenc pápa – aki egyébként ezért vette fel az ő nevét – rendszeresen erről beszél, mióta megválasztották, hogy értsük meg, a materiális értékek hajszolása zsákutca, nem vezet boldogsághoz, más utat kell keresni. Szent Ferenc korában is mindent felülmúlt az anyagiasság, ma is látjuk az egyre nagyobb szakadékot szegények és gazdagok között. A mai polgárháborúk és nemzetek közötti háborúk mögött is mindig a pénz áll. Lehet, hogy épp Szent Márton ad nekünk bátorítást a változtatásra.

– Mennyire erősödhet meg, mennyire lehet kisugárzó a Szent Márton nevével jelzett lelkiség? Ön szerint elképzelhető, hogy háborús pusztítás fordít a mai helyzeten?

– Bízom benne, hogy nem lesz egyhamar háború. Szüleink generációja két világégést megélt, okosabbnak, szelídebbnek, bölcsebbnek kell lennünk, nem szabad hagyni, hogy idáig fajuljanak a dolgok. A háború kirobbanása sosem bölcsesség, hanem az önzés eredménye volt. Van egy idős ismerősöm, aki szerint az emberiség semmiből nem tanul, sokszor csak a háború téríti észhez, ami mindent elsöpör, és a semmiből kell újra építkezni. A Szent Márton jubileum jó alkalom arra, hogy két év felkészülésünk legyen, hogy az egymás felé fordulás győzzön köztünk. Szeretnék bízni az emberek intellektusában, lehet a hibákból tanulni.

– A 2016-os Szent Márton évben Ferenc pápa is idelátogat, igent mondott Szombathely meghívására. Az egyházmegye milyen építkezésekkel készül az eseményre, és azok mennyibe kerülnek?

– Számunkra nagy megtiszteltetés lesz, ha a Szentatya ellátogat Szombathelyre, de nem csak a pápalátogatást hoznám kapcsolatba a Szent Márton Jubileumi Évvel, hanem azt is, hogy több tízezer zarándok fog idejönni, a városnak is az az érdeke, hogy méltó legyen a vendégfogadásra. A házunkat is rendbe tesszük, ha vendégeket várunk. Maradandó kell, hogy legyen a jubileum. Szeretnénk rendbe hozni a Székesegyház homlokzatát és két tornyát. Lehet, hogy nem látszik, de a Székesegyház a település legmagasabb pontján van, szép panoráma nyílik fentről. Én magam is szeretek felmenni a tornyokba, ha lehetőség van rá, és onnan csodálni a kilátást. Ez több száz millió forintos beruházás. A Szent Márton templomban a belső falak és az oltár kutatása megtörtént, a jelenlegi festés egy nagyon színes, szép világot takar, szeretnénk az eredeti színeiben megmutatni a templomot a turistáknak és a zarándokoknak. Ez milliárdos tétel. Az egyházmegyének természetesen nincs rá fedezete, de reményeink szerint kapunk hozzá kormányzati segítséget. Még nem tudni, mikor és mennyit, de 2015-ig be kell fejezni a felújításokat, mert 2016-ban már nem bukdácsolhatnak a vendégeink sitt kupacokon és nem bujkálhatnak állványok alatt.

– Az egyházmegye idén novemberben útnak indítja a Szent Márton ereklyéjét. Azt, amelyik a Székesegyház hermájában van?

– A hermában koponyacsontok vannak, de nem ezt visszük körbe, mert kell, hogy az idelátogatók miatt itt legyen az ereklye, hanem a Szent Márton templomban őrzött másikat, ami valószínűleg egy ujjcsont. Személyautóval szállítható díszdobozt készíttetünk számára, úgy visszük majd körbe az egyházmegyében a Szent Mártonról elnevezett templomokba, és esperesi kerületekbe. Mindenhol egy-két napot fog tartózkodni, imaórákat és körmenetet szerveznek hozzá. A püspökség készít egy liturgia ajánlatot – szabad felhasználásra -, amelyben Szent Márton lelkiségét kívánjuk megjeleníteni. Egy Szent Mártonról szóló ifjúsági regény kiadásával is készülünk, amit németről fordítottunk magyarra. Ez a könyv segít megérteni, hogyan valósult meg Szent Márton életében a felemelő szeretet.

– Bizonyosan érdekli a turistákat, zarándokokat, de az itt élőket is, hogy honnan lehet tudni, hogy a két Szent Márton ereklye hiteles?

– A Szent Márton templombeli ereklyét, az ujjdarabot, 1791-ben hozták ide, nem tudjuk, milyen körülmények között. De a Székesegyházban őrzött koponyacsontoknak megvan a teljes dokumentációja. Gróf Mikes János püspök hozatta ide a 20. század elején, 1913-ban. Ebből az alkalomból küldöttség utazott ki érte, mikor a tours-i érsek megengedte, hogy leválasszanak egy darabot a koponyából, és pecsétes írással igazolta az eredetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!