Hírek

2014.07.04. 17:35

A karitász táborában papírbrikettet készítenek a gyerekek

Narda - Néhány éve megújult a karitász nyári gyerektábora. Az idei újdonságok: egészséges módon étkeznek a gyerekek egy ökotáborban.

Némethy Mária

Nem történt más, csak összeért, aminek össze kellett érnie. A karitász ölbői gyógynövénykertjéből Nardára érkezett citromfűből, mentából készült teát isznak a gyerekek reggelire, amihez édesítőként házi mézet kapnak a tábor udvarán termesztett medvehagymával, snidlinggel ízesített vajas kenyerek mellé.

– Eleinte nem ízlett ez nekik, hiszen más, mesterséges ízekhez vannak szokva, de ma már semmi probléma, nem keresik a kólát – magyarázza nevetve Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója.

Nardán tobzódnak a gyerekek a nyárban. Már három mázsa dinnyét megettek. A hatalmas udvar mindenféle játéklehetőséget kínál nekik, péntekenként kirándulnak, túráznak, jártak már Kőszegen és Ölbőn a tónál is.

Pillanatkép a karitász táborból. Az asztalnál Horváth Patrik, Milisits Ági, Németh Mária, Tér Alíz és Horváth Annamária. Fotó: Unger Tamás

Az idei nagy újdonság még: papírbrikettet készítenek. Az év során összegyűjtött, feldarabolt papírt beáztatják, egy szerkezetbe helyezve összepréselik. A végtermék tüzelésre használható.

– Közepes minőségű barnaszén energiáját adja a brikett, amit a tábor végén egy hátrányos helyzetű, többgyermekes családnak adunk át. Számításaink szerint úgy három hétig tudnak majd tüzelni vele – magyarázza a karitász igazgatója. Dr. Veres András megyés püspök is kipróbálta Nardán a brikett készítést, gyerekek segítették ebben.

Az augusztus 8-áig tartó napközis táborban várhatóan 600 gyermek élvezi a nyarat az idén. Aki akar, még mehet oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!