Hírek

2014.08.05. 13:00

Civilektől is várnak javaslatokat az értéktárba gyűjtéshez

Szombathely - Megalakult a városi értéktár bizottság tavasszal, de értékeket még nem sikerült gyűjteni. A megyei értéktár az internetes megjelenése szerint feltöltés alatt áll.

Merklin Tímea

Nyolc olyan tagot választott a szombathelyi városi értéktár bizottságba a közgyűlés, hogy tevékenységük révén felöleljék a különböző életterületeket. Az agrár és élelmiszergazdaságból Rácz Károly, az épített környezetből Mátis Barna, az ipari és műszaki megoldások területéről Gáspár Péter, a kulturális örökségből Zágorhidi Czigány Balázs, a sportból Németh Zsolt, a természeti környezetből Bugán József, a turizmus vendéglátásból Kovács István a bizottság tagja – tudtuk meg dr. Andits Tamástól, aki belgyógyász és fizioterápiás szakorvosként az egészség és életmód szférát képviseli az értékgyűjtésben, ő a bizottság elnöke.

Dr. Andits Tamás belgyógyász, fizioterápiás szakorvos a szombathelyi városi értéktár bizottság elnöke, aki az egészséget és életmódot képviseli a különböző életterületekről jövő szakemberek között. Fotó: Merklin Tímea

– Eddig két összejövetelt tartottunk, de mindössze 3-3 tag jelent meg, nem tudom, miért. Szeptember 10-ére küldöm ki újra a meghívókat. Szeretnénk dolgozni, de ezt csak együtt lehet. Más városokban már jobban előre haladt a munka. Keszthelyen például bevették az értéktárba a Georgikont, mint Európa első agrár felsőoktatási intézményét, a Szent Márton templom emlékhelyét, a Georgikonon nemesített szőlőfajták gyűjteményét, az alma és körte génbankot, a burgonyanemesítési programot is. Nálunk is sok olyan érték van, amit át lehet gondolni.

Gond az is, hogy a város nem rendelt pénzt ehhez a munkához, holott – más városok példája szerint – a bizottság működéséhez szükséges pénzügyi-, tárgyi és ügyviteli feltételeket az önkormányzatnak kellene biztosítani. A Vas megyei értéktár bizottság is létezik Tausz István elnökletével, akit nem sikerült elérni. A Vas megyei értéktár „feltöltés alatt" áll az internetes elérhetőség szerint. Győr megyében például „megyerikummá" tették Széchenyi István szellemi hagyatékát, ami a Hungarikum Bizottság támogatásával bekerült a nemzeti értékek közé is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!