Hírek

2014.08.03. 10:08

Herceg szerető családra talált

Csörötnek - Az Őrségi Nemzeti Parkban nemrég kiscsikó született, ám az ellés során elpusztult az anyja. Egyedül esélye sem lett volna a túlélésre, ám a park dolgozója, Szennai Csaba vállalta, hogy hazaviszi a csikót, s a családdal együtt megpróbálják megmenteni. Henci jól van, teljes értékű családtagnak számít, emellett szívesen osztja a puszikat.

Bajdó Bettina

 

Az év elejéig még 55 volt az Őrségi Nemzeti Park lóállománya, azóta 13 csikó született, továbbá egy új jövevényt várnak még. A parkban egyébként muraközi lovakat tartanak. A csikók a nemzeti parkban még édesanyjuk mellett élik mindennapjaikat, de hamarosan önállóan is képesek lesznek az életre, kikerülnek a legelőre. Egyiküket olvasóink nevezhették el, a szavazatok alapján Lotti lett a neve. A névadásról szóló oklevelet múlt héten adtuk át a nemzeti parkban. Akkor hallottuk a megindító történetet, hogyan küzdöttek egy árván maradt csikó életéért az elmúlt hetek során.

Fotó: Szendi Péter

– Június 24-én született a csikó a nemzeti parkban, az ellés során azonban elpusztult az anyja – mondja Szennai Csaba, aki gyerekkora óta lótenyésztéssel foglalkozik. – A lovaknál nincs nevelőszülőség, csak a saját csikóikat nevelik fel, így két választásunk volt. Vagy hagyjuk elpusztulni a kis jövevényt vagy megpróbáljuk valahogyan megmenteni. Ez utóbbi mellett döntöttünk. Hívtam két nap múlva délelőtt a feleségemet, s kész tények elé állítottam. Hazaviszek délután egy kiscsikót, akit nekünk kell megmentenünk.

– Egy percig sem gondolkodtam – veszi át a szót Szennai-Serbán Sarolta. – Ahogy megláttam, úgy éreztem, mintha új gyerek érkezett volna a családba. A három gyermekem mellé kaptam egy negyediket is. Ugyanakkora öröm, mintha kisbaba jött volna a házhoz, de ugyanakkora felelősség és ugyanannyi munka is. Rengeteg gondoskodást igényel, de a szeretetével mindent meghálál nekünk. Reggel és este búcsúzásképpen például puszit is ad a családtagoknak.

Szennai Csaba és felesége, Sarolta vállalták Herceg, azaz Henci nevelését. A gyerekek: a nagyobbik fiú, Kovács Krisztián és öccse, Szennai Milán, valamint húguk, Szennai Marietta Barbara teljes értékű családtagnak tekintik a több mint egy hónapos kiscsikót. Fotó: Szendi Péter

A családban a feleség az, aki háromóránként éjjel is felkel, s megeteti a nemzeti parkból még Csaba néven elhozott, ám otthon Hercegnek keresztelt lovat.

– Platón érkezett, egyedül, s rögtön a Kis herceg című mese jutott eszembe – folytatja Sarolta. – Neki is egyedül kell felfedeznie az édesanyja hiánya miatt a világot, ám mi majd mindenben támogatjuk. Most már biztos, hogy életben marad, mi pedig mindent megteszünk érte féléves koráig, amit csak lehet. Elneveztük Hercegnek, de csak Hencinek becézzük. A gyerekeket nagyon szereti, játékos, nem fél se a kutyától, se az autóktól. Megszokta már a fűnyíró hangját, szereti az embereket is. Világosbarnán érkezett ide hozzánk, de most abban a korban van, hogy a csikószőrt elhagyja, már látni, hogy szép fekete mén lesz belőle.

Fotó: Szendi Péter

Szennai Csaba hozzáteszi, tejjel és különleges, Németországból hozatott kancatejporral etetik. Két hétig egyáltalán nem volt biztos, hogy életben marad. Nagyon sokat izgultak érte, egészen mostanáig kétséges volt, hogy túléli az édesanyja hiányát. Nemrég a fogai is kijöttek, az sem volt egy könnyű korszak. Nagy öröm volt viszont számukra, amikor pár nappal ezelőtt elkezdett legelni. Ottjártunkkor éppen a tujákkal próbálkozott. Szennai Csaba hozzáteszi, hogy a területet, melyet bekerített számára, nyugodtan lelegelheti. Sőt a szomszéd is megengedte, hogy a területén legeljen. Herceg emellett kap csikótápot, továbbá már szénát és zabot is eszik.

– Féléves koráig biztos, hogy nálunk marad – hangsúlyozza a gondozója –, már annyira megszerettük, hogy teljes értékű családtagnak számít. – Ha visszakerül a nemzeti parkba, akkor egyedi bokszba megy először, majd csak szép lassan ismerkedik össze a többiekkel. Ha minden rendben lesz, akkor a vele egykorúakkal mehet a legelőre. Henci mén, úgyhogy, ha eléri a megfelelő kort, akkor részt kell vennie a tenyészszemlén is. Addig azonban nálunk minden szükséges útravalót megkap ahhoz, hogy egészséges ló váljon belőle. Bele sem akarok gondolni, hogy el kell majd válnunk tőle. Nagyon megszerettük, tényleg olyan, mintha a negyedik gyermekünk lenne. A feleségemnek nagyon sokat köszönhetek, hiszen, mivel én hajnalban eljárok dolgozni, s délután jövök haza, az etetést neki kellett vállalnia. Ő pedig felkelt hozzá minden egyes éjjel. Eddig nem is nagyon lehetett egyedül hagyni, de Sarolta végig mellette volt. Nagyon nehéz lesz majd az elválás, hiszen a szeretet kölcsönös a családban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!