Hírek

2014.08.07. 11:00

Több vasi településnek nincs saját árvízvédelmi terve

Szombathely - Mivel a megye árvízvédelmi szempontból fokozottan veszélyeztetett, Vas Megye Közgyűlése tájékoztatót kért a vízügyi igazgatóságtól. Az igazgatóság konkrét adatokkal szolgált válaszában.

Peltzer Géza

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében három árvízvédelmi szakasz található (Sárvár, Körmend, Szentgotthárd), összesen 31,8 kilométer elsőrendű védvonallal. A védvonalak kétszeri kaszálása minden évben májusig megtörtént, a járófelületet több szakaszon felújították, a körmendi védvonalon öt zsilipet felújítotttak. A védművek kiépítettségét fejleszteni kell, elsősorban a szentgotthárdi Rába balparti támfalnál és a körmendi jobbparti töltés esetében tette hozzá az igazgatóság.

A Sárvár és a megyehatár közötti Rába-szakasz bal- és jobbparti töltései a szomszédos igazgatóság kezelésében vannak Állapotukra az alábbi mondható el: a Sárvár alatti Rába mentén három árvízvédelmi szakasz van, összesen 56,7 kilométer hosszban, ezek állapota megfelelő, kiépítettségük azonban magassági és keresztmetszeti szempontból is hiányos. A Rába jobbparti töltése (Árpás és Sárvár között) mögötti területet szükségtározóként jelölték négy településnél kell rövid idő alatt körtöltést építeni, mely rendkívül nagy erőket igényel.

Az igazgatóság kezelésében a megyében két árvíztározó van a góri és a lukácsházi. Mindkettő jó állapotban van, funkcióját el tudja látni, a góri tározó mozgató-szerkezetének felújítására azonban már szükség van húzza alá az igazgatóság.

Árad a Rába. A képen Hegyi László, a katasztrófavédelem munkatársa és Horváth István polgármester (Fotó: Szendi Péter)

Vas megyében 18 településen van árvízvédelmi töltés, 49,6 kilométer hosszban. A védvonalak állapota megfelelő, de a fenntartási munkák elvégzése több önkormányzatnál problémát jelent. Az igazgatóság kiemeli: Csörötnek községet, amely EU-s pályázat keretében megvalósított egy jelentős töltésfejlesztést, mellyel a település védelme komplexszé vált.

A védelmi tervekkel gond van: ezek vagy hiányoznak, vagy nem kellő színvonalúak. A vízügyi igazgatóság így idén egy kormányhatározat alapján elkészítette 10, a Rába ártérben lévő település korszerű védelmi tervét. A védelmi anyagok a raktárakban (Sárvár, Körmend, Szentgotthárd) viszont megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak, szükség esetén átcsoportosítható a 220 ezer homokzsák, vagy igényelhető országos átcsoportosítás is.

Ugyanez igaz a védelmi eszközökre is: 2013-ban Szentgotthárd számára beszereztek két új szivattyút, és egy nagyteljesítményű aggregátort is.

Az igazgatóság kiemelte: a vízfolyások állapotán jelentősen javított a közfoglalkoztatási program, sok helyszínen végeztettek kaszálási, bokrozási és szemétszedési munkákat. Ennek ellenére még mindig több helyen tapasztalhatóak partszakadások és uszadéktorlaszok (Rába, Répce, Gyöngyös, Perint). Általános nehézséget okoz a természetes állapotok és a vízlevezetési igény összehangolása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!