Hírek

2014.11.22. 17:13

Az I. világháborúban elesett huszárokra emlékeztek

Megemlékeztek az első világháború ütközeteiben elesett huszárokra a 11-es huszárlaktanyában szombaton. Az ünnepségen dr Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Puskás Tivadar polgármester is részt vett.

Budai Dávid

A megemlékezésen felidézték a huszárok hőstetteit, a 11-es huszár ezred történetének pillanatait, majd koszorút helyeztek el a huszárok emlékművénél és emléktáblájánál.

- Az elesett magyar huszároknak a lengyelek állítottak emlékművet - ezekkel a szavakkal kezdte ünnepi beszédét dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere szombaton, a szombathelyi 11-es huszárlaktanyában, ahol a limanovai csata centenáriumán az első világháború ütközeteiben elesett huszárokra emlékeztek. Majd idézte a laktanyában felállított emlékmű sírfeliratát: „1914 december 11-12-én ezredes urukkal együtt halt huszárok drága vérének kemény öklének, szótlan magyar hűségének emlékére.”

- A nagy háborút elvesztettük, de számos olyan emlék van ebből az időből, ami a magyarok helytállásáról szól. A limanovai csatában a magyar huszárok megállították egy időre az idő kerekét, megállították egy időre az orosz gőzhengert. Mi, kései utódok azt mondhatjuk a száz esztendővel ezelőtt történtekre, hogy bár veszni látszott a haza, megőriztük Magyarországot, Magyarország él, és élni fog akkor, ha emlékezünk őseinkre, emlékezünk azokra, akik életüket adták a hazáért. Az ott harcolók példát mutattak a jövőnek, ezért azt mondhatjuk, hogy győztünk Limanovánál - zárta beszédét a polgármester.

Ezt követően Horváth Károly, a 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke idézte fel a több száz évre visszanyúló huszárhagyományokat. Emlékeztetett rá, hogy a huszár szó a történelem során egyet jelentett a bátorsággal, vakmerőséggel, önfeláldozással és a kirobbanó energiával.

- A székely határőrvidék védelmét az ország keleti felén a Mária Terézia által felállított erdélyi székely határőr huszárezred látta el 1762-től. Felállítása erős ellenállásba ütközött a lakosság részéről, mivel nem akartak a Habsburgoknak szolgálni. Hozzátette: a császári megtorlást követően elmenekült székelyek lettek később a bukovinai székelyek, a véres leszámolás pedig a mádéfalvi veszedelem néven ismeretes és idén január hetedikén volt ennek az eseménynek a kétszázötvenedik évfordulója. Mint megtudtuk, ez volt az előzménye a 11-es huszárezred létrehozásának. 1881-ben a Vasvármegyében felépített laktanyába, majd 1889-ben Szombathelyre került a 11-es huszárezred. Az ezred utolsó tulajdonosa,  Első Ferdinánd után nevezik őket Ferdinánd huszároknak is. A legénységet Vas és Zala megyéből sorozták, így nagyon sok vidékünkön élő család kötődik a 11-es huszárezredhez. Horváth Károly elmondta: gondoskodnunk kell arról, hogy a mai fiatalság bele tudja képzelni magát őseink helyzetébe a frontokon, mert csak a háború borzalmainak felismerése tudja igazán szerettetni a békét.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében a huszárok leleményességét és bátorságát méltatta.

- Ne feledjük, egész Európa ámult, amikor Hadik András huszárjai elfoglalták Berlint. Európa csaknem mindegyik hadseregében létrehoztak huszárezredeket, amelyek megszólalásig ugyanúgy néznek ki, mint a magyar huszárok.

A miniszter megemlékezett Bercsényi Miklósról, Rákóczi hadvezéréről, aki, miután Franciaországba menekült, megalapította a mai napig létező Bercsényi huszárezredet. Hozzátette: a huszárok mai megfelelői a modern hadseregek különleges műveleti egységei. A francia huszárok ezredindulója pedig a mai napig úgy kezdődik, hogy: „Késmárk felől hidegen fúj a szél.”

- A hagyomány őriz meg minket, az tart meg minket, hogy hűségesek vagyunk elődeinkhez. Ha nem lettek volna magyar huszárok, most nem lehetnénk itt, mivel ennek az országnak az elpusztítására nagyon sok világhatalom fenekedett. Az, hogy mindez nem sikerült, az Isten kegyelmén kívül a magyar katona és kitüntetett módon a magyar huszár hősiességének köszönhető. A limanovai csata legfontosabb következménye, hogy a lengyel nép mind a mai napig ápolja az ott elesett sok ezer magyar huszár sírját, és mindig van friss virág ezeken a sírokon. Hende Csaba végül erőt, tisztességet kívánt a jelen lévő huszároknak.

Az ünnepi felszólalásokat követően a jelenlévők megkoszorúzták a huszárok emlékművét, majd felavatták emléktáblájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!