Hírek

2014.11.03. 12:40

Miért éri meg gépészmérnöknek tanulni?

Mint ismert, jövő év szeptemberében gépészmérnöki képzés indul a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi karán. A hagyományos alapképzésben is lehet majd diplomát szerezni, de duális formára is jelentkezhetnek a hallgatók. Hétfőn kampánykörút indult a szak népszerűsítése érdekében.

Vas megyében 19 iskolába látogatnak el az előadók, és nagyjából ugyanennyit terveznek a környező megyékben is. Szombathelyen először a Nagy Lajos Gimnázium adott otthont a rendezvénynek. A cél, hogy bemutassák a duális képzés lényegét, előnyeit, és közvetlenül válaszoljanak a diákok kérdéseire. Az elmúlt években nőtt a műszaki felsőoktatásba jelentkező diákok száma, és egyre többen érdeklődnek a gépészmérnöki pálya, a mechatronika iránt – fogalmazott Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna, a gimnázium igazgatója és hozzátette: ezek a lehetőségek, amelyeket a vállalatok az egyetemmel összefogva nyújtanak, rendkívül csábítóak lehetnek azok számára, akik nem szeretnének messzire utazni, vagy nem tehetik meg, hogy távolabbi városokban tanuljanak tovább.

A road show állomásain az egyetem és a nagyvállalatok képviselői személyesen is ismertetik és népszerűsítik a képzést.

- Szombathely egyik legnagyobb munkáltatójaként hosszú távú terveink, céljaink vannak, és a duális gépészmérnökképzéshez azért csatlakoztunk, mert szerintünk ez a vállalat és Szombathely számára is előnyökkel járhat a jövőben - mondta Páthy Szilvia műszaki oktató, aki a hat nagyvállalat közül az Epcos képvisletében vett részt a sajtótájékoztatón.

A gépészmérnöki pályához igyekeznek kedvet adni a diákoknak (Fotó: Médiaközpont)

A képzés célja a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek összehangolása. Hagyományos, gépészmérnöki alapképzésre épül, annak szakmai gyakorlati hátterét újragondolva valósul majd meg. A kétlépcsős felvételi eljárás fontos mozzanatait Horváth Béla, a Nyugat-magyarországi Egyetem gépészmérnöki szakának szakfelelőse ismertette.

- Először január 8-áig az egytem honlapján a duális képzésre kell jelentkeznük a diákoknak. Ezt követően a képzést támogató hat vállalat képviselői interjúra hívják a jelentkezőket, és ez alapján eldöntik, hogy szerződést kötnének-e az illetővel a duális képzésre. Ezután jelentkezniük kell a diákoknak a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi gépészmérnöki alapszakára a központi felvételi eljárás keretében 2015. február 15-éig - mondta.

Az eseményen elhangzott az is, hogy akik bekerülnek a szakra, már egyetemi éveik alatt vállalati gyakorlatot szereznek, a legjobb szakemberektől tanulhatnak és a legújabb technológiákat, termelési folyamatokat ismerhetik meg. Eközben a duális hallgató gyakorlati szakmai ismereteit elmélyíti és kiemelkedő havi juttatást kap a vele szerződő cégtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!