Hírek

2015.01.14. 16:45

Nyolc év fogház az ágyneműtartós gyilkosnak

Szombathely – Nyolc év fogházbüntetésre ítélték Sch. Lászlót, aki 2010-ben féltékenységből fojtotta meg barátnőjét.

Lisztmayer Zsófia

A sértett édesapja is jelent volt a szerdai elsőfokú tárgyalás ítélethirdetésén, amelyen nyolc év fogházbüntetésre, valamint nyolc év közügyektől való eltiltásra ítélték Sch. Lászlót. Az édesapa fájdalma csaknem öt évvel a történtek után sem enyhült, de szerinte a fiú családjának is nagy terhet kell cipelnie a jövőben. Mint elmondta, nem szeretnek ítélkezni, hiszen már úgysem kapja vissza, akit elveszített. A rengeteg közvetlen, valamint közvetett bizonyítékból kiderült, hogy 2010. június 18-ról 19-re virradó éjjel a vádlott közös albérletükben bántalmazta a sértettet: testét, elsősorban fejét ütlegelte, végül megfojtotta. Ezt követően a férfi úgy tett, mintha keresné a sértettet.

Június 20-án, 19 óra körül a vádlott gépkocsijával Szombathelyről kifelé haladt, nagy sebességgel szabálytalan előzéseket hajtott végre. Egy azonos irányba haladó rendőrjárőr fény- és hangjelzéssel követni kezdte. A rendőrautótól a vádlott megijedt, és ámokfutásba kezdett, amely egészen Veszprém megyéig tartott, ahol súlyos balesetet szenvedett és életveszélyesen megsérült.

A tanúk vallomásait követően egyértelművé vált, hogy Sch. László rendkívül féltékeny típus volt, és már többször bántalmazta a sértettet. A sértett a bűncselekmény elkövetésének éjszakáján, munkából hazatérve szeretett volna véget vetni rosszul működő kapcsolatuknak.

A vádlottat három vádpontban találták bűnösnek: emberölés bűntette, hivatalos személyek elleni erőszak bűntette, valamint közúti veszélyeztetés miatt. A kiszabott fogházbüntetés mellett 3,5 millió forint bűnügyi költséget is be kell fizetnie tizenöt napon, amelyből 600 ezer forint a perköltség. Dr. Varga Roland, a Szombathelyi Törvényszék elnökhelyettese elmondta, hogy a vádlott a bűntettet követően logikusan viselkedett, amely arra utal, hogy tiszta volt a tudata. Miután ugyanis elhelyezte a holttestet az ágyneműtartóban, kitakarított, eltűntette a sértett holmijait, majd sms-t küldött a lány nevében a lány barátnőjének, majd édesanyjának is.. Az ítélet meghozatala közben figyelembe vettek több enyhítő és súlyosbító körülményt is. Enyhítő körülménynek számít a vádlott bűntetlen előélete, valamint pszichiátriai állapota. Súlyosbító körülményként pedig a bűnhalmazat tényét vették figyelembe.

Az ítélet ellen az ügyész és a védő ügyvéd is fellebbezett: előbbi súlyosbításért, a másik enyhítésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!