Hírek

2015.02.04. 17:27

Amikor még nyoma sem volt az autóknak

Szombathely – Két kor, két kép, egy ugyanazon beállás: egy múlt század eleji képeslap felvételét hasonlítjuk össze egy napjainkban készített fotóval.

Kelemen Attila

A helyszín a mai Széll Kálmán utca és a Nádasdy Ferenc utca kereszteződése. Akkoriban a szerkesztőségünk előtt álló épület még régi fényében díszelgett: eredeti festésével, díszes párkányokkal és stukkókkal, az erkélyen műkőkorláttal. A korabeli felvételen a saroképület mögött még nem látható a bérház, helyette egy kerítésen át lehetett bejutni a tömbbelsőbe. A legnagyobb változások mégsem a házakon, hanem sokkal inkább az utcán keresendők. Ahol ma már parkoló autók foglalják el a helyet, ott az 1900-as évek elején a villamosok első generációja csilingelt, és vette az irányt a Fő tér felé. A zsúfolt forgalom helyett szinte már-már sétálóutca arcát mutatja a Széll Kálmán utca az úton bóklászó gyalogosokkal és a riksát hajtókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!