Hírek

2015.02.10. 11:37

Barátok közt folytatják - Kisebbségi önkormányzat helyett egyesületben a lengyelek

A kisebbségi önkormányzat megszűnése után a sárvári lengyelek baráti társaságban, egyesületi formában folytatják a munkát.

Nagy Ildikó

1939 szeptemberében nyílt meg a sárvári menekülttábor a Selyemgyár területén, ahova két és fél ezer lengyel katona érkezett. Közülük sokan a környéken maradtak, leszármazottaik azóta is példásan őrzik emléküket, élükön Zarowny Ferenccel, akinek édesapja is a sárvári tábor lakója volt hajdanán. Zarowny Ferenc nem csak a lengyel ügyek motorja volt, 2002-től ő töltötte be a Sárvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöki tisztét, egészen tavaly őszig. A tavalyi választásokon ugyanis már nem állítottak listát a sárvári lengyelek, és úgy döntöttek, más keretek között folytatják munkájukat. A Sárvári Lengyel-Magyar Baráti Társaság egyesületi formában tevékenykedik ezentúl.

Fotó: Makrai Tamás

– A városban 11, magát lengyelnek valló ember él, többségük aktívan részt is vesz a programok szervezésében – mondja Zarowny Ferenc, a baráti kör és az egyesület elnöke. A terveikről mesélve egy február 20-ai rendezvénnyel kezdi, amelyen a lengyel hagyományokról és farsangi népszokásokról szóló előadás mellé lengyel süteményeket is kóstolhatnak majd a résztvevők. A Szent László-napi ünnepségüket is megrendezik (Szent László Lengyelországnak és Sárvárnak is védőszentje), júliusban pedig az egykori sárvári úttörőzenekar tagjai számára szerveznek 55 éves találkozót. Rendezvényeiket továbbra is a Batthyány utca 9. szám alatt tartják meg.

Zarowny Ferenc azt mondja, nagy könnyebbséget jelentene számukra, ha a város a jövőben ingyen bocsátaná rendelkezésükre a sárvári lengyelség bemutatótermeként funkcionáló helyiséget. Erre egyébként jó esélyük van, a város képviselő-testülete ugyanis csütörtökön dönt erről. Továbbra is számítanak az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat támogatására. Bemutatótermükben az egykori sárvári menekülttábor relikviái mellett I. és II. világháborús emléktárgyak is helyet kaptak, és szeretnék, ha az általános és középiskolás diákok mellett történelem szakos egyetemisták is érdeklődnének a megyében egyedülálló, országosan is elismert kiállítás iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!