Hírek

2015.02.10. 12:42

Újrafestették az ellopott oltárképet a gerézdpusztaiak

Ellopták az oltárképet a gerézdpusztai 19. századi Szent Márton-kápolnából néhány évvel ezelőtt. Fülöp András, a szombathelyi Szent Márton Cserkészcsapat vezetője festetett egy újat.

Merklin Tímea

A szombathelyiek számára azért fontos Gerézdpuszta (a 170 fős somogyi kisközség, Somogyacsa mellett), mert 1876. március 10-én itt született Ujváry Ede, a vasi megyeszékhely egyik legsikeresebb és legtekintélyesebb polgármestere. A kis faluhoz tartozó alig ötven lakosú Gerézdpuszta-majorban áll az 1892-ben épített Szent Márton-kápolna.

Feiszt György az alkotó: Szilárd Anikóval, a szervező Fülöp András és az ötletadó Orbán Róbert a somogyacsai polgármesteri hivatalban.

Harkány Sándor polgármester elmondta: - Amikor a kis kápolnából 2002-ben az oltárképet ellopták, szomorúan gondoltak arra, hogy a kis közösség nem lesz képes a relikvia pótlására. Tavaly ősszel egyszer csak telefont hívást kapott Fülöp Andrástól, a szombathelyi Szent Márton Cserkészcsapat vezetőjétől, aki értesítette, hogy amennyiben elfogadják, megfesteti az oltárképet.

Orbán Róbert virágot helyez el Ujváry Ede Szombathely polgármestere őseinek sírján. Fotó: A szerző

Az ötletadó Orbán Róbert, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnöke volt, aki a Via Sancti Martini-útvonal kiépítése során ismerte meg a gerézdpusztai történetet. Szilárd Anikó Nagytevelben élő festőművész készítette a köpenyét a koldussal megosztó Szent Mártont ábrázoló oltárképet, amit a napokban áldott meg Schauermann János, a szombathelyi Szent Márton-templom és Győrfi Sándor somogyacsai plébános.

Schauermann János, Szommer Ildikó.

A somogyacsai és gerézdpusztai hívek és a szombathelyi Szent György Lovagrend képviselőinek jelenlétében koncelebrált szentmisét követően Szommer Ildikó, Szombathely város Szent Márton Programirodájának vezetője ünnepi köszöntőjében kiemelte annak jelképes jelentőségét, hogy a 2016-os ünnepi Szent Márton-év előkészületének első rendezvényére éppen Ujváry Ede szülőfalujában kerülhet sor, aki 1938-ban szorgalmazta a Szent Márton-szobor felállítását Szombathelyen. A mű témája: Szent Márton megkereszteli édesanyját. Az alkotás a Szent Márton-templom előtti téren áll, és mostanra Szombathely jelképévé vált.

Az oltárkép.

Schauermann János, Harkány Sándor polgármester, Fülöp András, Szilárd Anikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!