Hírek

2015.03.18. 14:37

Egyre több a drogos Magyarországon – Zacher Gábor előadása Szombathelyen

A 18 év alatti fiatalok negyven százaléka kipróbált már valamilyen tudatmódosító szert - ez derült ki Zacher Gábor toxikológus előadásából, amelyet pedagógusoknak tartott a szombathelyi Prevenciós Házban. A szakember szerint a korosztályok közötti helytelen kommunikáció az egyik legfőbb probléma, és a tanárok sokat tehetnének a megelőzés érdekében.

Szombathelyi Médiaközpont

Egyre több a droghasználó, és egyre fiatalabbak. Ma Magyarországon a 19-25 éves korosztály 15 százaléka rendszeresen használ tudatmódosító szereket. Még mindig a marihuána a legelterjedtebb, de az utóbbi években elárasztották a piacot a szintetikus dizájnerdrogok. Ezek legfőbb veszélye, hogy ismeretlen összetételűek, nem tudni, milyen hatást váltanak ki. Akár maradandó egészségkárosodást vagy halált is okozhatnak, ezt kell tudatosítani a fiatalokban - hangsúlyozta dr. Zacher Gábor toxikológus. Bár az iskola nem tudja helyettesíteni a családot, egy osztályfőnök nem tud harminc gyerek anyukája, apukája lenni, megfelelő kommunikációval a tanárok, szülők is sokat tehetnek a megelőzésért - tette hozzá a szakember.

dr. Zacher Gábor toxikológus

Vigné Horváth Ilona

A droghelyzet csak az egyik témája volt a Prevenciós Ház által szervezett egészségfejlesztő programnapnak. Szó esett még a közétkeztetés reformjáról, a kialakulóban lévő iskolapszichológusi hálózatról, és arról, hogyan lehet megelőzni a segítő szakmában dolgozók kiégését. Általános- és középiskolai tanárokat vártak, több mint ötvenen regisztráltak. Szákovics-Varga Ildikó programfelelős szerint azért fontosak az ehhez hasonló rendezvények, mert a tanárok továbbképzése inkább szakmai jellegű, az egészségfejlesztésről- és megőrzésről kevesebbet hallanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!