Hírek

2015.03.16. 13:41

Ilyen az élet a szombathelyi tűzoltólaktanyában – Kukkantson be velünk a kulisszák mögé!

Szombathely – Sajtóreggelire hívta a vasi média képviselőit hétfőn a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A kötetlen beszélgetés után a laktanyát is körbejárhatták az újságírók.

Nagy Ildikó

A magyar sajtó napja alkalmából rendezett összejövetelen Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes, Vas megyei katasztrófavédelmi igazgató üdvözölte a sajtó képviselőit.  Hangsúlyozta: szervezetük számára rendkívül fontos a hiteles, gyors és szakszerű tájékoztatás, ezért is tartották fontosnak, hogy ezúttal egy kicsit ráérősebben, terített asztalnál beszélgessenek a helyi sajtó képviselőivel.

Balogh Nikoletta, dr. Magyar Csaba, dr. Pásztor Krisztina és Pajor László

Az újságírók, fotóriporterek személyesen is megismerkedhettek azokkal, akikkel a mindennapi munkájuk során legtöbbször csak telefonon vagy e-mailben tartják a kapcsolatot. Balogh Nikoletta megyei katasztrófavédelmi szóvivő mellett dr. Magyar Csaba, az igazgatóság hivatalvezetője; dr. Pásztor Krisztina jogtanácsos; Pajor László megyei tűzoltósági főfelügyelő; Roboz József, az igazgatóság hatósági osztályának szolgálatvezetője; valamint Dénes Károly, a megyei főügyelet osztályvezetője beszéltek munkájukról.

A sajtóreggeli után Seper András igazgatóhelyettes vezetésével az újságírók bejárhatták a tűzoltólaktanyát.

Olyan, mint a gyereknap, csúszott ki a számon, amikor a szolgálatban lévő tűzoltók közül Bogdán Jenő és Szabados Tamás a kedvünkért lecsúsztak azon a bizonyos vascsövön, Seper András mosolyogva jelezte: nem tévedtem sokat, a gyerekcsoportokat is így vezetik körbe a laktanyában.

Bogdán Jenő tűzoltó őrmester a kedvünkért lecsúszott a tűzoltószertárba vezető vascsövön

Benézhettünk a készenléti állomány hálószobáiba, ahol katonás rend fogadott minket. Megtudtuk, hogy a szolgálatban lévő tűzoltók 22 órától másnap reggel 6-ig tartózkodhatnak a négyágyas hálókban. Mindenkinek megvan a saját heverője és ágyneműje - utóbbit központilag tisztítják - a szobabeosztásba pedig nem szólnak bele, mindenki maga választhatja meg a szobatársait. A hálószobás folyosóról nyílik az az ajtó, amely azt a filmekből ismerős vascsövet rejti, amin a tűzoltók riasztás esetén lecsúsznak az alattuk lévő tűzoltószertárba, ahol a felszerelésük és a gépjárművek vannak.

A gyorsaság nem csak a filmekben alapkövetelmény: riasztás után két perc alatt kell bevetésre készen állniuk a fiúknak. Ennek ismeretében már nem is csodálkoztunk különösebben azon, hogy a szertárban több olyan csizmát láttunk, ami már be volt „készítve” a nadrág szárába, így tulajdonképpen a csizmával együtt a nadrágba is belebújhat a tűzoltó  - reggelente rendszeresen időzavarban lévő kisgyermekes szülőknek érdemes elgondolkodniuk ezen a praktikán.

Bekukkanthattunk a tűzoltók étkezőjébe is, ahol az otthonról hozott ebédjüket, vacsorájukat fogyaszthatják el. Megtudtuk azt is, hogy bár a tűzoltók között is vannak vegetáriánusok, azért a többség legszívesebben húst enne hússal.

Az étkezőhöz vezető folyosón megakadt a szemünk a faliújságon, amin a nemrégiben fiatalon elhunyt tűzoltótársuk, Bognár Péter (becenevén: Bubu) özvegye és lányai által írt köszönőlevél fő helyen van. Igen, a tűzoltók ma is igazi bajtársak, akik nem csak kegyelettel őrzik elhunyt társaik emlékét, de árván maradt családjaiknak is segítenek.

Előtérben Borbás Tibor tűzoltó főtörzsőrmester, mögötte Schwahofer Attila tűzoltó törzsőrmester

A műveletirányítási ügyelet helyiségében fotózni ugyan nem volt szabad, de láthattuk, miként kezelik a bejövő segélyhívásokat, és kezdik meg az irányítást, majd követik nyomon a beavatkozásokat.

A tűzoltószertárban sorakozó védőruhákat és -felszereléseket végignézve is szóba került a mosatás, mint megtudtuk, ha úgy adódik, akár egy 24 órás szolgálat után megy a mosodába a védőruha. Ami meglehetősen drága mulatság: egy védőkesztyű és egy -kabát 25-25 ezer forint, egy nadrág 15 ezer forint, a csizma 60 ezer – bizony sisakkal és egyéb kiegészítőkkel akár egymillió forintra is rúghat egy tűzoltó ruházata és felszerelése.

Végül oszlassunk el még egy tévhitet: a szolgálatban lévő tűzoltók ugyanis akkor sem heverésznek, ha éppen nincs riasztás: naponta vesznek részt oktatáson, elméletin és gyakorlatin egyaránt, valamint a testedzés is elengedhetetlen a mindennapos erőnléthez.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!