Hírek

2015.04.28. 18:14

Ön élne 76 méhkaptár mellett? - A nemesrempehollósiak nem akarnak

Nemesrempehollós - Lehet-e méheket tartani a telekszomszédok beleegyezése nélkül? Be kell-e előre jelenteni a kaptárak elhelyezését az önkormányzatnál?

Szendi Péter

Ez a téma Nemesrempehollóson, ahol az utcabeliek meglepődve vették észre, hogy az egyik telek új tulajdonosa méheket telepít. A közelben lakók szerint veszélyes ennyi méh szomszédságában élni, sérelmezik, hogy őket nem nem tájékoztatták.

– Nem értek egyet azzal, hogy megkérdezés nélkül idetelepítenek ennyi méhet – mondja Lakosi László, az egyik szomszéd. – Több mint 30 kaptár van, ez veszélyes, allergiás is lehet valaki a méhcsípésre. 3-4 kaptár ellen nem tiltakoznánk, de ez ipari mennyiség. Ha megkérdezték volna, hogy hozhatnak-e ide ennyi méhet, nem egyeztünk volna bele. A harci kutya is veszélyes, de azt meg lehet kötni. A méheket nem.

A szemben lakó özvegy Mester Jánosnétól megtudjuk: ma újabb 35 kaptárt hoztak, összesen 75 lesz.

– Az itatómban több száz méhet találtam, a vízre mennek. Elhessegettem hátra a tyúkokat. Én is félek a méhektől, féltem az unokáimat is, akik nyáron jönnek, az egyik újszülött. Mások is fel vannak háborodva. Egy tyúkom megdöglött, egy beteg. A méhek megcsipkedik a baromfit. A tyúkok bekapkodják az itatóra gyűlő méheket. Ma át is mentem a tulajdonoshoz, mondtam neki, hogy adjon a méheknek vizet, mert idejönnek, azt mondta, majd itatják őket, nem kell félni, nem fognak elhullani az állatok.

A faluban kocsmájában Szilvágyi Károly támogatja a panaszosokat:

– Nem lehet megkérdezés nélkül méheket telepíteni lakott területen. Sok háziállatom van, sokat járok erdőbe, de a méhektől tartok. Calcium tabletta van nálam.

Az újonnan telepített kaptárak. A jegyző szerint ki kell tenni egy 30x40 centiméteres táblát, névvel, címmel telefonszámmal, amin rajta van a kaptárak száma is. A tábla megvan, a kaptárak számát nem látjuk innen az utcáról, úgy tűnik, nincs is rajta, a jegyző a bejelentésből úgy tudja, hogy 76 darab lesz. (Fotó: Szendi Péter)

A jegyzőt keressük, mit mond a helyzetről a jog? Dr. Takács Ervinnel a helyszínen találkozunk. Megtudjuk: április 24-én hozták a kaptárakat.

– Nyolc napon belül kell bejelenteni a méheket , ezt a tulajdonos április 27-én megtette. Hozta a hatósági bizonyítványt is, hogy a méhek nem fertőzöttek.

Mivel ez az irat más méhészek méheit védi, a lakosságot nem, érdeklődünk, hogy kell-e a szomszédok beleegyezése?

– Sem az állatvédelmi törvény, sem a helyi állattartási rendeletet nem írja elő. Egy 1969-es miniszteri rendelet hatályos, amely azt írja, hogy a szomszédtól négy méterre kell lenni a kaptáraknak. Volt olyan település, ahol beírták a helyi rendeletbe, hogy kell a szomszédok beleegyezése, de az alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy beavatkozás a tulajdonviszonyokba. A rendelet csak a többlakásos lakóházak udvara esetén tér ki a szomszédok hozzájárulásának szükségességére.

Nézegetjük: megvan a négy méter minden irányból. A közvetlen szomszéd is panaszt tett, az ő házától is bőven megvan a négy méter. Az általa is felvetett allergia problémáról – bár életszerű lenne – egyáltalán nincsen szó a jogszabályokban. Egy másik szomszéd érkezik kék autóval, mint mondja, vele „utólag megbeszélték”.

Dr. Takács Ervin mutatja, hogy a kaptárak az utca felé néznek (nem a szomszédok felé), az a méhek röpiránya, tehát a kaptárak szabályosan vannak elhelyezve. A szomszédok birtokvédelmi eljárást kezdeményezhetnek, de nem egyszerű, mert a bejelentőnek kell bizonyítani, hogy a birtoklásban zavarják a méhek.

A méhek tulajdonosától, a szombathelyi Juhász Józseftől megkérdeztük, hogy – habár minden szabályos – , tudja-e, milyen nemtetszést váltott ki a szomszédokból a lépése. A telektulajdonos elmondta: a hatályos törvények szerint járt el, és akivel találkozott, azzal beszélt. Tudomása van arról is, hogy a tyúkokat tartó asszonynak mi volt az álláspontja, de már megváltozott a véleménye, tojást is vett tőle.

– Azért vettem a telket, hogy méheket tartsak itt, meg tudom oldani, hogy ne bántsák a szomszédokat. Vannak olyan helyek, ahol baromfiudvarban vannak a kaptárak, nem lehet probléma.

Megkérdeztünk egy méhészt, mik a szokások a szakmában a szomszédok beavatásával kapcsolatban. Azt mondta, van egy jogi oldala a tevékenységnek, és van egy emberi oldala is: illik megbeszélni a szomszédokkal, illik a beleegyezésüket kérni, és illik vinni pár üveg mézet. Mert senki nem akarhat kellemetlenséget a szomszédjának. Ha a szomszédok nem egyeznek bele, nem szokás melléjük tenni, vagy el szokás vinni a méheket másik telephelyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!