Hírek

2015.05.26. 13:20

"Önöknek mindenben igazuk van!" - Ki kell fizetni az ápolók műszakpótlékát, ügyeleti és túlóradíját

Július 1-jétől mindenhol ki kell fizetni a műszakpótlékot, az ügyeleti díjat, a túlórát a hazai ápolásügyben. A MESZK javasolja, hogy január elsejéig visszamenően is fizessék ki.

Merklin Tímea

Jó eredményeket ért el az ápolók mozgalma, elnyerték a politika támogatását, bértárgyalások folynak, megerősítik az ápolásügy képviseletét az egészségügyért felelős államtitkárságon belül. Kibővített elnökségi ülésre készül a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), amely sok sikeres lépést tett az ápolónők helyzetének javításáért azóta, hogy márciusban létrehozta a forradalmi 12 pontot, és olyan mozgalmat indított el, amelyhez a szakma egyre több ága csatlakozott.

- Az országos szervezet arról értesített minket, hogy május 20-án délelőtt a népjóléti bizottság ülésén valamennyi politikai párt részéről maximális támogatást kaptak a szakdolgozók által benyújtott javaslatok. Külön kiemelték dr. Zombor Gábor államtitkár kijelentését, amely május 12-én, az ápolók nemzetközi napján hangzott el, amikor a Hősök teréről a minisztériumhoz érkező békés séta résztvevői átadták neki a 12 pontot. A pártok azonosulni tudtak ezzel az elhíresült mondattal: "Önöknek mindenben igazuk van” – tudtuk meg Gombásné Judt Magdolnától, a MESZK Vas megyei területi elnökétől.

Akik a Vas megyei egészségügyi szakdolgozókat képviselték a Hősök terén az ápolók nemzetközi napján:  Baráth Zoltán, Fuksz Tiborné,  Bognár Zoltán,  Simon Zsuzsanna,  Fige Györgyi, Gombásné Judt Magdolna, Búzás Eszter (táblával), Kolnhófer Tiborné, Horváthné Sebestyén Éva,  Tóthné Herczeg Ibolya (kissé takarásban), Baán Istvánné, dr. Baráthné Kerekes Ágnes,  Csabai Istvánné,  Kovácsné Bagics Ildikó,  Farkas Györgyné (Fotó: Hajba Éva)

A MESZK arról is tájékoztatta a megyei szervezeteket, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumában, az államtitkárság hetedik emeletén folytak a bértárgyalások, illetve a munkakörülményekkel, bérszámfejtéssel kapcsolatos javaslatok megvitatása. A MESZK május 28-ára hívta össze a területi elnökök tanácsát és a tagozatok vezetőit taktikai egyeztetésre. Az már biztos, hogy 2015. július elsejétől a változó bérek (műszakpótlék, ügyeleti díj, túlóra kifizetés) az egészségügy valamennyi területén a jelenlegi alapilletmény szerint kerülnek számfejtésre. Ezt az augusztusi fizetéssel fogják először megkapni. A MESZK javasolta, hogy ez a kifizetés 2015. január elsejétől visszamenőlegesen történjen meg. Az államtitkár bejelentette, hogy az ápolásügy képviseletét megerősítik az egészségügyért felelős államtitkárság struktúrájában.

- Nagyon örülünk a jó híreknek. A bértárgyalásokról folyamatosan információkat fogunk kapni – mondta a Vas megyei elnök, Gombásné Judt Magdolna, aki részt vesz a május 28-ai kibővített elnökségi ülésen, amelyről tájékoztatást fog adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!