Hírek

2015.08.06. 14:29

„Mert 40 év után a férfiak is megérdemlik” - Népszavazási kezdeményezés nyugdíjügyben

Szombathely – A megyeszékhelyen kezdték csütörtökön, aztán a megye több városában standot állít föl a szakszervezeti szövetség és a Liga: 200 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy kiírják a népszavazást nyugdíjügyben.

Ölbei Lívia

A kezdeményezés szerint a 40 éves munkaviszony után járó teljes nyugdíjat nemcsak a nőknek kell megkapniuk, hanem a férfiaknak is. A jelenleg érvényben lévő megkülönböztetés a szakszervezeti érvelés szerint sérti az egyenlő bánásmód elvét.

A Magyar Szakszervezeti Szövetséget képviselő Horváth Csaba és a Ligát képviselő Gyurkovics Bence csütörtökön 13 óra előtt állítja föl a ministandot munkatársaival az Ady téri buszpályaudvar árnyas szegletében. Alig teszik ki az íveket, máris itt vannak első aláírók: az egyik asztalnál Tóth Hajnalka, a másiknál Tóth Doris adja nevét az akcióhoz. Tóth Hajnalka azt mondja, azért tartja fontosnak a csatlakozást, mert igazságtalannak tartja a jelenlegi szabályozást: véleménye szerint 40 éves munkaviszony után nemcsak a nők érdemlik meg a teljes öregségi nyugdíjat, hanem a férfiak is.

Horváth Csaba azt mondja, azért az autóbuszpályaudvart választották az első kitelepülés helyszínéül, mert a buszsofőröket is érzékenyen érinti a nyugdíjkérdés, például annál az oknál fogva, hogy 62 éves kor fölött a sofőr már nem kap a munkáltatójától vezetői engedélyt, vagyis a kétféle szabályozás ellentmondásba kerül. Horváth Csaba emlékeztet arra, hogy a magánszemély által benyújtott népszavazási kérelmet a választási bizottság első körben elutasította, a Kúria azonban hozzájárult az aláírás-gyűjtés megkezdéséhez. Az akcióhoz számos szakszervezet csatlakozott, már az első héten 50-60 ezer aláírás gyűlt össze. A szervezők biztosak abban, hogy a szükséges 200 ezernél jóval több aláírás gyűlik össze, a kérdés inkább az, hogy „a választópolgárok közül hányan nyilvánítanak majd véleményt”. Horváth Csaba mindenesetre azt is eredménynek tartaná, ha a kormányt végre sikerülne tárgyalóasztalhoz ültetni: a mostaninál rugalmasabb, több szempontot összehangoló nyugdíjrendszer kidolgozására volna szükség.

A népszavazási kezdeményezés ellenében leggyakrabban fölhozott érv úgy szól, hogy a cél megvalósítására nem lesz elegendő pénz. Gyurkovics Bence szerint a kérdésre, hogy „miből?”, a progresszív adózás visszaállítása és a gazdaság kifehérítése kettő a lehetséges válaszok közül. Hangsúlyozza azt is, hogy inkább szakmai, mint politikai kérdésnek tartja az aláírásgyűjtést, amelyet szeretnének „civil kezdeményezésnek” megtartani. A kérdésre, hogy ez üzenet-e az akciót támogatásáról biztosító MSZP-nek és Jobbiknak, Gyurkovics Bence nemmel válaszol. Horváth Csaba hozzáteszi: politikai pártokkal nem szövetkeztek az ügyben, a standokhoz nem hívnak politikusokat, véleménye szerint a szakszervezeteknek nem lesz szükségük segítségre az aláírások összegyűjtésében, 200 ezernél jóval többre számítanak. Viszont „nem szólnak bele” abba, hogy egyik vagy másik párt az ügyben hogyan nyilvánít véleményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!