Hírek

2015.09.14. 16:28

A kereszténység bölcsője volt Szíria, ma üldözik a keresztényeket

Körmend - A menekültek szíriaiaknak mondják magukat. Milyen ország volt ez az ókorban és néhány évvel ezelőtt?

Némethy Mária

Dr. Gyürki László pápai prelátus 2011-ben dedikálta a Szent István Könyvhétre megjelent Zarándoklat Szíriába a kereszténység bölcsőjéhez című könyvét. A Körmend-Horvátnádalján élő pap bibliafordító, Szentföld-kutató, aki Szent Pál útjait járó emberként több próbálkozás után jutott el Damaszkuszba. Nemcsak a Szent Pállal kapcsolatos helyeket látogatta meg, mert érezte, tudta, hogy a civilizáció bölcsőjénél és a kereszténység kezdetének ősi helyein jár.

A Horvátnádalján élő dr. Gyürki László pápai prelátusnak 2011-ben jelent meg Zarándoklat Szíriába a kereszténység bölcsőjéhez című könyve. Ő az „arab tavasz" előtt járt Szíriában. Fotó: Szendi Péter

– Az ókori Szíria fővárosa, Antiochia a fontos városa volt a korszaknak. Népes zsidó közösség élt a városban és ebből a közösségből indult el a kereszténység. Pál Damaszkusznál tér Krisztushoz, aztán Barnabással és Péterrel együtt innen indították el a keresztény missziót, amely szakítást jelentett a hagyományos zsidósággal. Lukács, az orvos, az Apostolok Cselekedeteinek szerzője antiochiai volt, s valószínűleg Antiochiában keletkezett Máté evangéliuma is.

Milyen volt a dr. Gyürki László által bejárt Szíria?

– Meglátogattunk több ferences templomot, voltunk az örmények templomában Aleppóban, szír ortodox istentiszteletet is láttunk. Úgy látszott, hogy békében élnek ezek a vallási kisebbségek a muszlim többséggel. Szinte példaadónak tűnt ez számunkra. A szír állam nagy tisztelettel fogadta 2001-ben II. János Pál pápa látogatását. Nemcsak a keresztény templomokban járt, hanem meglátogatta a leghíresebb muszlim helyet, az Omajjád mecsetet is. A nagymufti kísérte Damaszkuszban. A különböző vallási vezetők, pátriárkák minden pápai eseményen jelen voltak, együtt utaztak a jól ismert pápamobilon is.

Az ország az „arab tavasz" nyomán 2011-ben polgárháborúba süllyedt, ezért napjainkban minden hozzánk menekült szíriainak vallja magát. Az iszlám nevében az országban élő keresztények leginkább 2013-ban kezdtek igazi célponttá válni a terroristacsoportok számára. Ortodox püspököket raboltak el, latakiai keresztényeket gyilkoltak meg kizárólag a hitük miatt, vagy kínozták őket halálra, ferences szerzeteseket kínoztak meg, majd végeztek ki. Az ott élő keresztényeket az iszlám törvények betartására kényszerítik, ezért ők is menekültek/nek Szíriából.

– Szomorú szívvel és együttérzéssel hallgattam az elmúlt években is ezeket a híreket. Én az „arab tavasz" előtt jártam ott, békés, kedves, segítőkész emberekkel találkoztam Szíriában. Nem kellett félni, hogy kirabolnak, nem találkoztunk erőszakos kéregetőkkel sem, mint sok más országban. A nálunk is jól ismert „személyi kultusz" jeleivel azonban szinte mindenütt. Asszad az apa és Bassar a fia képe falvakban, városokban egyaránt megtalálható volt, a Ras Samrai rommező bejáratánál is ők „fogadtak" bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!