Hírek

2015.09.18. 17:45

Izrael egy gyorsan fejlődő, számos technikai újdonsággal bíró állam lett

Szombathely - A héten a vasi megyeszékhelyre látogatott Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete. Látogatása során a Nyugat-magyarországi Egyetemen tartott előadást A modern Izrael – kihívások és válaszok címmel. Az előadáson a migránshelyzetre is kitért.

Bajdó Bettina

Ilan Mor nagykövet az előadás elején feltette a kérdést, hogy kinek mi jut eszébe Izraelről! Tette ezt azért, mert neki Magyarországról Puskás Ferenc, a palacsinta, a gulyás vetődik fel rögtön. A kérdésére egyébként általában ugyanazok a válaszokat kapja: zsidók, arabok, háború, terrorizmus, negatív sztereotípiák jutnak rögtön az emberek eszébe. Ezek ellen nagyon nehéz küzdeni, de, akik ellátogatnak az országba, azoknak szerinte megváltozik a véleményük.

Ilan Mor: „A technológiai szektorban Izrael csúcsteljesítményre törekszik, és ezért csak bizonyos területekre összpontosítja erőforrásait." Fotó: Unger Tamás

Beszélt az ország elhelyezkedéséről, mely szomszédos Szíriával is. Elmondta, hogy a sajtóban nagyon sokat foglalkoznak a szíriai helyzettel, a migránskérdéssel. Felidézte Szíria közelmúltjának történéseit, a háborús helyzetet, a belpolitikai történéseket, melyek arra késztettek embereket, hogy elmeneküljenek hazájukból. Hozzátette, hogy sokan felteszik a kérdést, hogy miért mi, miért itt és miért most! Ezek a kérdések nagy dilemmát okoznak. Amikor néhány évvel ezelőtt a nagykövet Európába érkezett, az a kép fogadta, hogy béke és harmónia van. A második világháború óta ugyan voltak konfliktusok a kontinensen, most viszont Európának másfajta kihívásokkal kell szembe néznie. Ezrével érkeznek a bevándorlók a kontinensre, s Európa szíve felé tartanak a jobb élet reményében. Kifejtette azt is, hogy minden politikai konfliktus hátterében az egyet nem értés áll. A mostani helyzetben nagy felelősségük van az európai vezetőknek, sok múlik azon, hogy ők miként reagálnak, milyen döntéseket hoznak. Ő már korábban próbálta elmagyarázni, hogy mennyire fontos a biztonság mindannyiunk számára, ám akkor Európában még nem jelentett ez problémát. Nem volt mitől félniük. Itt nem féltétlenül a migránsokra gondolt, hanem megemlítette az ISIS terrorszervezetet, beszélt a terrorizmusról és az ezzel kapcsolatos fenyegetettségről is.

A mostani helyzet értékelése után Izraelt mutatta be a jelenlévőknek. Pár szóban tért csak ki a múltra: az izraeli államot 1948-ban alapították. Lakóinak nagy része izraelita vallású zsidó, akik többnyire a második világháború és az európai holokauszt után vándoroltak vissza a térségbe. A 7,1 milliós lakosság 75,8 százaléka zsidó, 19,9 százaléka arab (főleg muszlim), a maradék 4,3százalék egyéb nemzetiségű.

A nagykövet beszélt országa gyors fejlődéséről, ezzel kapcsolatban kiemelte Herzl Tivadar nevét, aki aktívan előmozdította a modern zsidó állam megalapítását Izrael földjén, nemcsak mint a zsidó nép fizikai hazájaként, hanem fő szellemi, kulturális és tudományos központjaként is. A technológiai szektorban Izrael csúcsteljesítményre törekszik, és ezért csak bizonyos területekre összpontosítja erőforrásait. Külön kiemelte az Izraelben gyártott számítógépes grafikai és számítógép-alapú képalkotó rendszereket, melyeket főként a nyomdákban és a kiadókban ország- és világszerte használnak. Az izraeli szoftverek egy részét nagyszámítógépeken történő használatra tervezték, túlnyomó többségüket azonban kis- vagy közepes méretű rendszerekhez, mint például számítógépes munkaállomásokhoz fejlesztették. Olyan cégeknek gyártanak alkatrészeket, melyeket világszerte milliárdok használnak.

A jelenlévők az előadás végén az ország új arcáról egy marketing videót is megnézhettek, mely egy fejlődő, boldog emberekkel teli, modern államot mutatott be. Szövege is pozitív volt, arról szólt, hogy eljött végre „a bajnok" ideje, hogy lecsendesítse a Földet, hogy meggyógyítsa a tenger és a homok szívét, míg a nap újra fel nem ragyog. Izraelben ezt tűzték ki célul - ezzel zárta beszédét a nagykövet.

Nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra

Az állam nagy hangsúlyt fektet a jövő generációjának a képzésére. Több nagyobb egyetem is működik. Például az Izraeli Műszaki Egyetemen szerezte meg diplomáját az ország mérnökeinek, építészeinek és várostervezőinek nagy része. Az utóbbi évtizedekben az egyetem orvosi és több élettudományi karral bővült. Az oktatás mellett az intézmény az alapkutatás, valamint a tudományos és műszaki alkalmazott kutatások központja is, ezzel előmozdítva az ország ipari fejlődését.De nemcsak egyetemek vannak az országban. A regionális főiskolák rendszerint valamelyik egyetem védnöksége alatt nyújtanak felsőoktatási kurzusokat. Ezzel lehetőséget adnak a diákoknak, hogy a lakóhelyükhöz közelebb eső felsőoktatási intézményben kezdjék meg, és később a fő egyetemi campuson fejezzék be tanulmányaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!