Hírek

2015.09.04. 13:36

Most jó iskolásnak lenni Vépen - A szülők nagyon hálásak az önzetlen segítségért

Vép – Minden iskolás 20 ezer forintos támogatást kapott egy önzetlen felajánlásnak köszönhetően. A háromgyerekes családok 60 ezer forinttal gazdagodtak.

Budai Dávid

Minden vépi iskolásnak jól indult az idei tanév, ugyanis Tancsics Sándor egykori vépi lakos jóvoltából mind a 220 iskolába járó gyermek 20 ezer forint iskolakezdési támogatást kapott, a Tudás Fája Közalapítvány közreműködésével. Kovács Péter polgármestertől megtudtuk, a jelenleg Németországban élő mecénás eddig is támogatta szülőfaluját. A vépi Önkéntes Tűzoltó egyesület korábban 3 millió forintot kapott, mivel Tancsics Sándor édesapja egykor Vépen volt tűzoltó, de ugyanígy adakozott szülőháza utcájának felújítására. És ahogyan Molnár Krisztinától, a Tudás Fája Közalapítvány elnökétől megtudtuk, Tancsics Sándor korábban 500 ezer forinttal már támogatta az iskolát, a félmillió forintból az intézmény kosárlabdapályája újult meg. Kovács Péter elmondta, a mostani támogatás összege ötmillió forint, amely már korábban megérkezett az alapítvány számlájára. A nagylelkű támogató kívánsága az volt, hogy az összeget az iskolás gyerekek támogatására fordítsák, ez, a 220 tanuló esetében 4,4 millió forintot jelent, így még mindig maradt 600 ezer forint a tehetséges tanulók támogatására, ezt az összeget azonban majd a tanév végén osztják ki a kiemelkedő teljesítményt nyújtó iskolások számára. Molnár Krisztina elmondta, hogy a Suli-start névre keresztelt év eleji támogatás hatalmas sikert aratott a szülők körében, egyrészt mert meglepetés volt nekik is a támogatás, de a legfontosabb, hogy óriási segítséget jelent a családoknak a váratlanul érkezett támogatás. A szülőktől nem meglepő módon, csak pozitív visszajelzés érkezett, és mindenki úgy nyilatkozott, az összeget természetesen a gyerekekre fordítják, hiszen sok olyan apróság van, amit még nem sikerült megvenni a gyerekeknek. Egy szülő annyira hálás volt a támogatásért, hogy egy levelet szeretne küldeni az adományozó Tancsis Sándornak is, amelyben kifejezhetné háláját. És valóban van miért hálásnak lenniük a vépi szülőkbnek, hiszen a támogatás nem családokra vonatkozik, hanem a gyerekekre. Vagyis, ha egy családban három gyerek iskoláskorú, akkor a támogatás már 60 ezer forint, ez pedig már tényleg komoly összeg.

Szijártóné Nyul Tünde éppen ennyit kapott, hiszen egy harmadikos, egy ötödikes és egy hetedikes gyermek édesanyja. Elmesélte már az iskola első napján hozták haza a gyerekek az értesítést a támogatásról és hozzájuk három is érkezett. A családnak az iskolakezdés idén, körülbelül 80 ezer forintba került, pedig ők a tankönyveket ingyen kapták. Egy hetedikes tankönyvcsomag 9 ezer forintba kerül, így akiknek ki kellett ezt is fizetni, azoknak óriási segítség a támogatás.

A családnak az iskolakezdés idén, körülbelül 80 ezer forintba került. Fotó: Budai Dávid

A most kapott felajánlás váratlanul érte a családot és nagyon örült neki mindenki, hiszen így a gyerekek megkaphatták azt is, amit korábban néztek ki maguknak ám akkor nem kaphatták meg. Mivel a nyáron rengeteg ruhát kinőttek, ezért főleg ruhákra fordítják majd a támogatást, de jut belőle füzetekre, asztali lámpára és az úszáshoz nélkülözhetetlen fürdőruhára is. Náluk az örömöt csak fokozta, hogy Dorka születésnapja éppen szeptember elsején van, ekkora születésnapi ajándékra senki nem számított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!