Hírek

2015.09.26. 06:58

Nem lesz drótakadály az Őrségben - Csak egy kísérlet részesei voltunk?

Felszedték a kísérleti drótakadályt a magyar-szlovén határon Zalában – közölte a Belügyminisztérium. A tárca közleménye hangsúlyozta: csak gyakorlat, kísérleti feladat volt az építkezés.

Bakos Ágnes

Pintér Sándor belügyminiszter szombaton határtalálkozón tisztázza Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszterrel a határellenőrzés és a járőrözés rendszerét – hogy ne legyen félreértés a kísérlet miatt.

A katonák a drótakadály telepítését gyakorolták: Magyarország déli határszakaszán szükséges határzár kiépítése miatt, kizárólag kísérleti feladatként húztak drótakadályt a magyar-szlovén határra, a zalai szakaszon.

Fotó: Szendi Péter

Vas megyében csak majdnem kezdődött meg az építkezés, Magyarszombatfára pénteken délelőtt érkezett egy konvoj: két drótszállító, két csapatszállító autó. Az egyenruhások lepakoltak, várakoztak, aztán felpakoltak és elmentek – ennyi volt a kerítésépítés az Őrségben, a magyar-szlovén határ vasi szakaszán.

Hivatalosan nem is járt katonai delegáció az Őrségben, nem hivatalosan bárki láthatta a menetet az utakon, a drótakadályt szállító katonai teherautókat is.

Aztán a „láthatatlan légió leadta a drótot” – vagyis a két drótszállító elvált a konvojtól Iváncnál és másfelé vette az irányt.

A Belügyminisztérium közölte: Magyarország és Szlovénia rendőri vezetője a jövőben tájékoztatja egymást a magyar-szlovén határszakaszon és a határ közelében folyó tevékenységről.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Bécsben már jelezte, hogy a magyar kormány Szlovénia és Magyarország közé nem akar kerítést építeni, azonban a magyar-szlovén határon terepmunka zajlik, hogy "kitakarítsák" a határsávot, alkalmassá téve ezzel mobil eszközök elhelyezésére. Mivel Szlovénia tagja a schengeni övezetnek, arra a határszakaszra semmi olyat nem szabad felépíteni, amit nem lehet „eltakarítani” egy napon belül – közölte Orbán Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!