Hírek

2015.09.20. 07:20

Schöpflin György szerint megnőtt Magyarország terrorfenyegetettsége

Terroristák is vannak a menekültek között. Idén több mint 200 ezer migráns érkezett az országba. A menekültek nem olyan békések, mint először hittük és egyre türelmetlenebbek is - a migrációs válságról tartott előadást dr. Schöpflin György európai parlamenti képviselő Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Budai Dávid

A félszáz érdeklődőt vonzó előadást a Polgári Egyesület Szombathelyért szervezte, az este moderátora, Horváth Csaba egyesületi elnök volt. Az Angliában nevelkedett Schöpflin György akcentus nélkül beszéli az angol nyelvet, ezért a nyugati újságírók mindig meglepődnek azon, hogy homlokegyenest ellentétes véleményt fogalmaz meg, mint ők. A nyugati újságírók nem hajlandóak elfogadni a magyar kormány magyarázatait.

Schöpflin György szerint a migrációs válság összetett probléma, részben azért indultak el az emberek ezrei, mert úgy érzik, hogy most kell elindulni, most jött el a pillanat. Azonban sokaknak kell szembesülni azzal, hogy Németországban sem annyira jó a helyzet, ráadásul, ahogyan azt a kutatások alátámasztják, rengeteg embernek nem sikerül a beilleszkedés. A politikus a probléma másik forrását éppen ebben látja, mivel úgy véli, az eltérő kultúrák találkozása előbb vagy utóbb konfliktushoz vezet. Hozzátette, az Európába érkező migránsok 15-20 százaléka analfabéta, ezt biztosan lehet tudni, azt azonban már nem, hogy mennyi köztük a szívsebész. Azt pedig végképp nem, hogy hány terrorista szivárgott be a nyugati országokba, köztük hazánkba is. Lehet, hogy három, lehet, hogy 3 ezer, de az biztos, hogy terroristák is vannak a menekültek között.

fotó: Budai Dávid

A most kialakult menekültválságban a nyugati világnak komoly felelőssége van, hiszen tönkretette Líbiát, Afganisztánt és Irakot. Az arab tavasz után pedig totális káosz alakult ki Szíriában, amely ráadásul sosem volt egységes állam. A gazdag arab országok felelőssége is felmerül, hiszen ők pénzelték a felkelőket, akik végül kudarcot vallottak. Szíria 21 milliós lakosságából eddig 6 millióan hagyták el az országot, az összecsapásokban 2-300 ezren meghaltak. Nagy részük azonban nem Európába, hanem Törökországba, Libanonba, Jordániába menekült, így amit mi most menekültáradatnak látunk, az semmi ahhoz képest, ami a Közel-Keleten van.

Schöpflin György a Röszkén történt határtámadásra utalva emlékeztetett, a migránsok nem olyan békések, mint először hittük és egyre türelmetlenebbek is. A menekültek áttrappolnak az országon a hála legkisebb jele nélkül és egyáltalán nem foglalkoznak Magyarországgal. Manipulálják a nyugati sajtót, amelyik ráadásul nem tud jót mondani hazánkról menekültügyben. A politikus szerint három tényező határozza meg a migránskérdést. Az egyik a jogállamiság, vagyis, hogy Magyarország betartja a schengeni és dublini egyezményt. A másik az együttérzés a menekültekkel, valamint a kormány politikai felelőssége elsősorban a saját állampolgárai felé. Ezek a tényezők ellentétes irányúak, ezért nehéz a megoldás. Hozzátette, a liberálisoknak nincs válaszuk a menekültválság megoldására. A nyugati világ nem hajlandó elfogadni, hogy Magyarországon szigorították a belépést az országba. Hazánkat bűnbaknak kiáltották ki, holott Szerbia, Horvátország, Ausztria és Németország azok az országok, amelyek nem következetesek a menekültkérdésben, valamint Görögország az, amelyik nem tartja be a regisztrációra vonatkozó kötelezettségeit. Idén több mint 200 ezer migráns érkezett az országba. Részben azért, mert Angela Merkel bejelentette, hogy minden szírt befogadnak. Hiába visszakozott később, Törökországban ipari mennyiségben hamisítják a szír útleveleket.

A szigorú magyar intézkedések miatt számolnunk kell azzal, hogy az iszlám világ megharagudott ránk, ezért az ország terrorfenyegetettsége megnőtt. Fel kell rá készülnünk, hogy feltehetően a fővárosban lehetnek merényletek a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!