Hírek

2015.09.18. 17:04

Válsághelyzet a megyében: Megint százakat hoztak Szentgotthárdra, a körmendi tábor üres (pénteki összefoglaló)

Szentgotthárd, Körmend – 2016. március 18-ig tart legfeljebb a válsághelyzet, ami pénteken lépett életbe Vas megyében. A válsághelyzet oka a tömeges bevándorlás.

Bakos Ágnes

Csongrád és Bács-Kiskun után újabb négy megye, Baranya, Somogy, Zala és Vas megye területére hirdette ki a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány. A döntés már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

MI IS AZ A VÁLSÁGHELYZET?

A kedden életbe lépett tíz jogszabály-módosítás vezeti be a magyar jogba a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmát – magát a válsághelyzetet még nem –, ezt az érintett megyei vagy fővárosi rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, miniszteri javaslatra a kormány rendelheti el legfeljebb fél évre, ám utána meghosszabbíthatja. Az ilyen válsághelyzet kezeléséhez ideiglenesen igénybe lehet venni az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingó és ingatlanvagyont. A hatóság, ha úgy dönt, utakat is lezárhat, illetve korlátozhatja nyilvános intézmények működését. A honvédség fegyverhasználati joggal biztosíthatja a határőrzést, így bevethet gumilövedéket, könnygázgránátot, és tömegoszlató eszközök mellett testi sérülés okozására alkalmas fegyvert is. A katonák a rendőröket is segíthetik feladataik ellátásában – vagyis gyakorlatilag Szentgotthárdra is vezényelhetnek katonákat, akár már a hétvégén.

AZ OSZTRÁK HATÁRELLENŐRZÉS

Baranya és Somogy megye esetében Horvátország az ok, Csongrád és Bács-Kiskun megyékben a szerb határ, itt a nyugati határszélen Ausztria szomszédsága a válsághelyzet kihirdetésének oka. Az osztrák belügyminisztérium fokozatosan határellenőrzést vezet be, amely alól Vas megye sem kivétel.

KÉT NAP SZÜNET UTÁN ISMÉT MOZGÁS

Négyszáz menekültet hoztak pénteken reggel Szentgotthárdra, az éppen egy hete felállított ideiglenes regisztrációs pontra. „Tranzit járat" felirat szerepelt a csuklós BKV buszokon, amelyek egyre kevésbé nyújtanak szokatlan látványt Vas megyében. Ahogy az elmúlt egy hétben minden Szentgotthárdra érkezett menekültet, úgy a pénteken hozott illegális migránsokat is akadály nélkül átengedték Ausztriába. A helyszínen úgy értesültünk, Pécsről hozták a menekülteket. Összesen 11 autóbusz érkezett, péntek estig Szentgotthárdra. Napközben csend és nyugalom volt a sátrak környékén. Az ipari park osztrák oldalán katonák álltak napközben, a magyar oldalon három rendőrautó, hat rendőr várakozott.

KÉSZÜLTSÉGBEN A SEGÉLYSZERVEZETEK

Ezer ételcsomagot hoztak péntek délben, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai vették át a küldeményt. Ez nem jelenti azt, hogy éppen ezer migráns jön – lehet több és lehet kevesebb is, felkészültek a hivatal munkatársai. A Katolikus Karitász is készültségben van a helyszínen: palackos ásványvízzel és több doboznyi almával szerelkeztek fel. Az időjárás ősziesre fordul a hétvégén – ezért sátrat kapott a BÁV standja. A körmendi tűzoltók érkeztek és bontottak el egy sátrat, majd helyezték át az ipari parki bekötőút másik oldalára.

A felhalmozott étel és persze a helyben szolgálatot teljesítő szociális munkások sem fognak megázni.

KÖZBEN A KÖRMENDI GYŰJTŐPONT ÜRES

Már napok óta egyetlen menekült sem fordult meg a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarán kialakított táborban.

A legnagyobb közösségi portálon pénteken keringő felhívás szerint szociális munkásokat keresnek a körmendi migrációs táborba. Diákmunkásokat és önkéntes segítőket is várnak, hogy pontosan mikor és milyen munkára, azt nem tartalmazza a felhívás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!