Hírek

2015.11.10. 13:18

Influenza vagy csak nátha? - Vas megyében is sok a beteg

Körkép – Működik már az ÁNTSZ influenzafigyelő szolgálata. A legfrissebb adatok szerint nincs influenza aktivitás, de influenzaszerű megbetegedések már vannak: Vas megyében egy hét alatt megduplázódott a betegek száma. Változatos táplálkozást javasol a gyerekorvos.

Bakos Ágnes

– Már sok a náthás gyerek, sok a vírusfertőzés – kezdte dr. Abdel Hameed körmendi gyermekorvos. Éppen egy nyolc hónapos apróságnál volt, akit, mint kiderült, vírusfertőzés nem hagyott aludni egész éjszaka.

– A jellemző tünetek a köhögés, az orrdugulás, a láz. Azt viszont, hogy megfázás a tünetek oka vagy influenzavírus, csak az ÁNTSZ laborvizsgálata mutatja ki – hangsúlyozta dr. Abdel Hameed.

Az Országos Epidemiológiai Központ már működteti az influenzafigyelő szolgálatot. A legfrissebb adatok szerint egy hét alatt nyolc influenza-gyanús betegtől küldtek be mintát a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok. A minták között egyikben sem volt kimutatható az influenza vírusa – ahogy október eleje óta sem mutatkozott egyáltalán a vírus.

Viszont sok az influenzaszerű megbetegedés: egy hét alatt az országban 5500-an fordultak orvoshoz náthával, lázzal. A számuk 19 százalékkal több, mint a megelőző héten.

Vas megyében megduplázódott a betegek száma: a legutóbbi összegzés szerint 100 ezer lakosra húsz beteg jutott, míg a megelőző héten tíz.

A náthát és az influenzát is vírus okozza, de sok a különbség.

Az elhúzódó láz, izomfájdalmak, fáradtság és száraz köhögés – ezek lehetnek az influenzára utaló jelek, miközben egy nátha sokszor kimerül orrdugulásban, orrfolyásban, vagyis nem okoz súlyos problémát és nincs is szükség erős gyógyszerekre.

Náthával járhat torokfájás, torokkaparás, tüsszentés, fejfájás – ez utóbbit az influenza is okozhatja, de jellemzően társul a tünetekhez reszketés, egész testre kiterjedő fájdalom és a magas láz, akár extrém fáradtság.

Sok pihenéssel és kellő folyadékfogyasztással lehet mielőbb átvészelni mindkét betegséget – persze az influenza súlyos is lehet, ezért az orvost nem szabad mellőzni!

 

Az influenzavírusoknak a nedves, párás időjárás kedvez a leginkább: jellemző módon egy-egy influenzajárvány a szürke, "igazi őszi" időszakok után indul útjára.

Vagyis nem a lehűléssel érkeznek a vírusok – nem véletlenül van már most is sok beteg, mondta dr. Abdel Hameed.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fűtési szezon kezdetével a házi por, a poratkák is okozhatnak légúti betegséget.

 

A náthás, köhögő kicsiknek Hameed doktor az első tüneteknél még homeopátiás szereket ajánl. A megelőzéssel kapcsolatban pedig a normális, változatos táplálkozást emelte ki.

– Vitaminra szükség van, de egész télen ne szedje a gyerek és a felnőtt sem! – hangsúlyozta a doktor. Kúraszerűen javasolja a koncentrált vitaminkészítményeket, például egyhuzamban egy hónapon át. Tovább nincs értelme, mert a tabletták mind szintetikusak – mondta dr. Abdel Hameed.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!