Hírek

2015.11.06. 12:12

Megmutatjuk, milyen lett a felújított Szent Márton-templom

Javában tartanak az előkészületek a 2016-os Szent Márton Jubileumi Évre. Ennek keretében kormánytámogatással, mintegy 900 millió forintból kívül-belül felújították a Szent Márton-templomot, amelyet dr. Veres András megyés püspök a pénteki ünnepi misén szentelt újra.

Szombathelyi Médiaközpont

A hagyomány szerint a templom Szent Márton egykori szülőháza fölött épült. Története egészen a 9. századig nyúlik vissza, azóta többször átépítették, bővítették. Végleges, háromhajós formáját 1930-ban nyerte el. Most teljesen megújult az épület külseje: új színt kapott a homlokzat, kicserélték a nyílászárókat, megoldották a csapadékvíz-elvezetést és felújították a tetőt.

Az ünnepi szentmise a templom előtti téren kezdődött, ahol Schauermann János ismertette a templomban elvégzett felújítási munkákat, majd a templom történetéről hallhattak összefoglalót a jelenlévők.

Az újraszentelési ünnepségen részt vett Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért is felelős államtitkár,  dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, dr. Puskás Tivadar polgármester és dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a jogi bizottság elnöke. Az államtitkár beszédében Szent Mártont méltatta, és a karitatív szellemiség fontosságát hangsúlyozta. "

- Ha a Szent Márton-évet meg tudjuk tölteni nemcsak anyagi felújításokkal, hanem lelki tartalommal is, és a magyarság oda tud fordulni a karitatív feladatok felé, az elesettek, rászorultak felé, akkor most, amikor keressük a gyökereinket Európában, amikor látjuk a nyomást, ami most Európára zúdul akár a liberalizmus, akár a muszlimok irányából, igenis vissza tudunk térni azokhoz a gyökerekhez, amelyek 1700 év óta megvannak - mondta Soltész Miklós.

Az eddig sötét tónusú templombelső visszakapta eredeti, barokk szépségét élénkebb, világosabb színekkel. Restaurálták a fő- és mellékoltárokat, pótolták a hiányos díszítést, aranyozást, és új világítótesteket szereltek fel. A püspök szentelt vízzel hintette meg az oltárt és a falakat, majd a katolikus liturgiának megfelelően újraszentelte a templomot. 2016-ban, a Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi évben már egy megszépült templom várja a zarándokokat és a híveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!