Hírek

2015.11.24. 16:48

Sokkal többen halnak meg influenzában, mégis alig kell valakinek az ingyenes oltás

Évről évre kevesebben kérik az ingyenes influenzaoltást. Idén már azok is ingyen kaphatják az influenza elleni vakcinát, akik kapcsolatba kerültek a migránsokkal.

Budai Dávid

Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint csaknem negyedmillióval kevesebb ingyenes influenzaoltást adtak be tavaly, mint öt évvel ezelőtt. 2010-ben ugyanis több mint egymillió, míg tavaly alig több mint 775 ezer térítésmentes oltást adtak be. Ez pedig nagyobb csökkenést jelent, mint Szeged és Szombathely lakossága együttvéve.

A statisztikából kiderül, hogy az ingyenes oltást igénylők száma évről évre fogy. Megkérdeztük dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvost, hogy a megyében mennyi oltás fogyott eddig, de egyelőre nincsenek erre vonatkozó adatok. Az viszont biztos, hogy még korántsem beszélhetünk járványról -  sem a megyében, sem országosan, arra még legalább két hónapot kell várni.

Az Országos Epidemiológiai Központ influenza figyelőszolgálat adatai alapján a 46. héten országosan 6 ezer 200, az előző hetinél hat százalékkal kevesebb beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Idén január végén tetőzött az influenzaszerű megbetegedések száma Magyarországon és szerte Európában is. Februárban pedig több Vas megyei kórházban is látogatási tilalmat rendeltek el. Az influenza három hónapig tombolt az országban és több mint félmillió ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedésekkel.

Az idei év első négy hónapjában csaknem hatezerrel többen haltak meg, mint általában, és valószínűleg ez összefügg az utóbbi tíz év legnagyobb influenzajárványával.

A megyei tisztifőorvostól megtudtuk: idén is annyi ingyenes oltóanyagot juttattak el a háziorvosokhoz, mint tavaly, országosan ez a szám 1,3 millió oltóanyagot jelent. Kevesen tudják, de kibővítették az ingyenes influenzaoltásra jogosultak körét. A hatvan év felettiek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedők – például az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők –, a várandós nők és akik a gyermek fogantatását az influenza szezonális időszakára tervezik, eddig is ingyenesen juthattak oltáshoz.

Kérhetik az ingyenességet a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek, így például az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók, valamint a sertés- és baromfitartással, szállítással foglalkozók és a baromfifeldolgozókban, vágóhidakon dolgozók. Idén viszont térítésmentes oltást igényelhetnek azok is, akik munkavégzésük vagy szervezett segítségnyújtás közben közvetlen kapcsolatba kerültek a migránsokkal.

Influenzaoltást azonban bárki kérhet, ha hajlandó kifizetni a vakcina árát. Egy szombathelyi gyógyszerész tájékoztatása szerint jelenleg kétféle oltóanyag érhető el, és mindkettő kétezer forintos áron kapható. Stánitz Éva szerint aki szeretné beoltatni magát, még egyáltalán nincs elkésve, azt azonban jó tudni, hogy az oltás utáni védettség kialakulásához két-három hétre is szükség van.

Dr. László Eszter szentpéterfai háziorvos
Fotó: Unger Tamás

Szentpéterfán Dr. László Eszter háziorvos a mostani őszi időszakban körülbelül nyolcvan oltást adott be, ami soknak tűnik, ám a szám csalóka, mivel ez az eredmény csupán a jó kampánynak köszönhető. Már most látszik, hogy háromszor-négyszer kevesebb oltást fog tudni beadni ebben a szezonban, mint amennyire szükség lenne. A doktornő elmondta, a két legfontosabb ok, amelyet az influenzaoltást nem kérők hangsúlyoznak, hogy „még soha nem betegedtem meg", illetve, hogy „voltam már beoltva és mégis influenzás lettem".

László Eszter szerint ezek az érvek nem állják meg a helyüket, mivel a kockázati csoportba tartozóknál a betegség sokkal agresszívabb lefolyású lehet oltás híján, ráadásul a szövődmények nagyon komolyak lehetnek. Megtudtuk, Szentpéterfán nagyon sok a többgenerációs család, ami szintén indokolja, hogy beoltassák magukat az emberek, hiszen könnyen megfertőzhetik egymást. Kiderült, azok viszont, akik nem tartoznak a veszélyeztetett csoportba, egyáltalán nem oltatják be magukat.

 

Megkérdeztük az utca emberét: Ön szerint hatásosak-e az influenza elleni védőoltások?

Norcen József (73), nyugdíjas: Még soha nem oltattam be magam, inkább rengeteg vitamint, gyümölcsöket fogyasztok, de a nejem minden évben beadatja magának, ezért bízom benne, hogy hatásos az oltás.

Kurtyán Cintia (23), egyetemi hallgató: Nem adatom be magamnak, mert vitaminokkal és immunrendszerünk erősítésével is megelőzhető az influenza. Nem is hatásos, sokaktól hallottam, hogy beadatták, és mégis megbetegedtek.

Avar Anikó (38), tanár: Arról nem tudok nyilatkozni, hogy hatásos-e, mert a családunkból senki nem kapott, de később lehet, hogy beadatom, mivel alapvetően védőoltáspárti vagyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!