Hírek

2016.02.11. 20:04

Mit (v)ehetünk hús helyett? - Piaci árusokat, vásárlókat és természetgyógyászt kérdeztünk

Szombathely - A megyeszékhelyen élők többsége egyáltalán nem vagy csak részlegesen tartja a böjtöt - ez derült ki minifelmérésünkből.

Vadas Krisztina

A piacot körbejárva kérdeztünk eladókat és vásárlókat egyaránt, milyen tapasztalataik vannak a böjttel kapcsolatban. Persze azt is megnéztük, mit vehet az, aki hús nélküli ételt szeretne főzni.

A böjt időszaka a keresztény vallásvilághoz kapcsolódik. A különféle felekezetek változó szigorral tartanak böjtöt: a legtöbben ma már csak részlegesen korlátozzák étkezésüket. Ilyen a hazánkban élő böjthagyomány is: az emberek 40 napig nem fogyasztanak húst. Legalábbis régen így volt, mára azonban sokan lazábban veszik a böjt szabályait: van, aki péntekenként, van, aki csak hamvazószerdán nem fogyaszt húst. Nem hagynak fel a hússal

A piacon járva hosszú sorokat láttunk a zöldségespultok előtt, de a húsos pultok környékéről se hiányoztak az emberek. Néhány vásárlónak feltettük a kérdést: tartják-e a húsmentes étrendet a böjt időszakában. A megkérdezettek elmondták, hogy a hamvazószerdai hústilalmat mindig betartják, a böjt további részét viszont sokféleképpen értelmezik.

Brückler Katalint egy zöldségesstandnál kaptuk diktafonvégre: hangsúlyozta, hogy ő egyébként sem nagy húsevő, a mindennapokban is jól megvan nélküle. Étkezéseinek nagy részét zöldségek, saláták, főzelékek teszik ki, így számára nem is újdonság, hogy most nem lehet húst enni.

Horváth Istvánné nagyot nevetett, mikor feltettük neki a kérdést, tartja-e a húsmentes időszakot, majd finoman odasúgta: bár vallásos családban nevelkedett, ma már nem tartja a böjtöt. Sokan azt felelték, hogy habár a teljes húsmegvonást nem vállalják, a péntekenkénti böjtöt azért betartják. Így van ezzel Németh Józsefné is, aki most is zöldségekért érkezett a piacra.

A böjti időszaknak azonban nemcsak a vásárlókra van hatása, hanem a kereskedőkre is. Kántor Lászlót, az egyik húsbolt vezetőjét arról faggattuk, mennyire érződik a vevőkön, hogy elkezdődött a böjt.

- Tapasztalataim szerint a hamvazószerda az a nap, amit mindenki betart, de ez a vásárlási szokásokat nem befolyásolja. Hó elején, fizetés után egyébként is többen jönnek, nagyobb mennyiségű húst vesznek, így annyira nem érezni a böjt hatását. A megszokott, kialakult vásárlói réteg továbbra is jön, az idősebbeknél jellemző, hogy kicsit kevesebb mennyiséget visznek - mondta az üzletvezető.

Ha már a piacon jártunk, körbenéztünk, milyen kínálat várja azokat, akik szeretnének lemondani a húsról vagy az abból készült termékekről. A zöldség- és gyümölcskínálat rendkívül színes, a szezonális termékekből (cékla, káposzta, fekete retek) változatos friss saláták készíthetők, de akár zöldségfasírtnak is kiváló alapanyagok.

A piaci árusoknál házi készítésű szörpökre és lekvárokra is bukkantunk: reggelire kitűnő választás lehet a párizsis zsemle helyett egy finom lekvárral kent kenyér.

A tejivóban is rengeteg ízletes termékre bukkantunk, amivel helyettesíthetők konyhákban a húskészítmények: házi túró, tejföl, joghurtok - minden, ami egy egészséges étel alapanyaga lehet. Süthetünk például túrós palacsintát, vagy akár a salátánkra is készíthetünk belőlük egészséges önteteket.

Polákovics Marietta természetgyógyász azt elemezte nekünk, miért jó az emberi szervezetnek, ha néha korlátozzuk étkezésünket. Úgy véli, a legtöbb ember azért nem böjtöl, mert a negyven nap hallatán megijed, vagy mert nem ismeri a helyettesítő élelmiszereket, és egyből a szójára asszociál, holott a natúrboltok polcairól könnyen beszerezhetővé váltak a gabonafasírtok, gabonakolbászok, növényi pástétomok, az egytálételekhez szükséges alapanyagok. A természetgyógyász állítja, hogy szervezetünknek igenis szüksége van olyan időszakokra, amikor kicsit visszafogottabban étkezünk. A böjt célja ugyanis az, hogy a szervezetet hozzásegítse a méregtelenítéshez, a megújuláshoz és az öngyógyító folyamatok beindításához. Mivel rendszeresen lekötjük a szervezet energiatartalékait az állandó táplálékbevitellel, ezért most ezeket az energiatartalékokat a szervezet saját magára tudja fordítani, belső gyógyító erejét a káros anyagoktól való megszabadulásra tudja használni. Fantasztikus gyógyító folyamatok zajlanak le bennünk egy negyvennapos böjt alatt - mondta a természetgyógyász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!