Hírek

2016.02.01. 19:35

Vagyonnyilatkozat: vallottak a vasi országgyűlési képviselők

Megyei körkép - Időben tettek eleget törvényi kötelezettségüknek a Vas megyei hon-atyák, akiknek január 31-ig kellett elkészíteniük 2015-ös vagyonnyilatkozatukat.

Cseszkó Tamás

Dr. Hende Csaba (Fidesz-KDNP), Ágh Péter (Fidesz-KDNP), V. Németh Zsolt (Fidesz-KDNP) és Bana Tibor (Jobbik) dokumentumait az országgyűlés honlapjára töltötték fel. A vagyonnyilatkozatokból kiderül, látványos változás nem történt a képviselők életében, voltak, akik új gépjárművet vásároltak, és többen megőrizték befektetéseiket, valamint korábbi adósságokat is sikerült törleszteniük.

ÁGH PÉTER, a 2. számú választókerület képviselője vagyonnyilatkozatában köteles feltüntetni a vele egy háztartásban élő családtagjait is, így először szerepel nemrég született gyermeke, Ágh Benedek Péter. A képviselő 1 millió forint összegű értékpapírral rendelkezik, takarékbetétben elhelyezett megtakarítása 9 millió forint. Vagyonnyilatkozatában arról is számot ad, hogy rendelkezik még 1,5 millió forint készpénzzel, továbbá tartoznak neki 2,5 millió forinttal. A dokumentumból kiderül, a képviselő könyvgyűjteménnyel is büszkélkedhet. Ágh Péter fele részben tulajdonosa egy magyar gyártmányú Suzuki Vitarának.

BANA TIBOR, a megyében az egyetlen jobbikos képviselő, akinek van parlamenti mandátuma. Vagyonnyilatkozatában nem sok változás van a tavalyi évhez képest, de a diákéveket szimbolikusan is sikerült lezárnia. A vasi honatya idén is feltüntette azt a 1998-ban vásárolt szentgotthárdi, 67 négyzetméteres öröklakást, amelyet - akárcsak 2014-ben - 2015-ben is fele részben tulajdonol. Nagy értékű ingósága továbbra is egy 2010-es Skoda Octavia, amelyen még mindig másfél millió forintos hiteltartozás van, pedig tavaly óta 198 ezret sikerült törleszteni belőle. Ami viszont igazán örvendetes, hogy a képviselő végre kifizette a tavalyról még megmaradt 382 ezer forintos diákhitel-tartozását. Megtakarítása, részvénye továbbra sincs, sőt a mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó készpénzzel sem rendelkezik. Bana Tibort egyébként 897 ezer 453 forintos bruttó tiszteletdíj illeti meg képviselői munkájáért. A képviselő egy év alatt negyedmillióval növelte pénzintézeti számlakövetelését, így a tavalyi kétmilliós összeg már 2 millió 250 ezer forintra hízott. Vagyonnyilatkozatból kitűnik, hogy országgyűlési javadalmazásán kívül nincsen egyéb jövedelme, egyetlen gazdasági társaságban sem érdekelt.

DR. HENDE CSABA, az 1-es választókerület országgyűlési képviselője a korábbi évhez hasonlóan két ingatlant tulajdonol, egy 700 négyzetméteres szombathelyi telken található 130 négyzetméteres családi házat. Vagyonnyilatkozatában precízen feltünteti, hogy 1986-ban öröklés útján jutott a területhez. 1988-ban ráépítés, 1996-ban vétel, 2014-ben házastársi közös vagyonmegosztás - olvashatók az ingatlan történeti leírásai a dokumentumban. A képviselő másik tulajdona egy 266 négyzetméteres velemi ingatlan, amelyen egy körülbelül 40 négyzetméteres lakóház található. 2015 decemberében Hende lecserélte korábbi Mitsubishi Carisma gépjárművét, jelenleg egy SKODA Superbbel közlekedik. Pénzintézettel szembeni számlakövetelése 1.966.000 forint, és van további 8,5 millió forint, más szerződés alapján fennálló követelése is. Nincs köztartozása, és hitelintézetek és magánszemélyek felé sincs eladósodva. Van viszont bevétele, amely ingatlan-bérbeadásból származik, ennek összege 450 ezer forint, mínusz a rezsiköltségek.

V. NÉMETH ZSOLT, a 3. számú választókerület országgyűlési képviselője külterületi ingatlanokkal is büszkélkedhet, összesesen 8,1 hektárnyi terület van a birtokában: szántók, rétek és erdők, melyek Oszkóban és Pácsonyban találhatók. Vasváron egy 3618 négyzetméteres telken épült 145 négyzetméteres ház felének tulajdonosa, és egy 56 négyzetméteres társasházi lakásnak szintén fele gyarapítja vagyonát, utóbbi haszonélvezeti joggal van megterhelve. V. Németh Zsolt továbbra is a 2006 végén vásárolt Chevrolet Epica gépjármű tulajdonosa. Az államtitkár megtakarításai nem növekedtek jelentősen, kicsivel több mint 5 millió forintot ér a kincstárjegy-befektetése, míg az OTP Prémium részvények 1,2 millió forintot hoztak a számlájára. A Földművelésügyi Minisztérium államtitkáraként bruttó 997.200 forintot keres, míg építésvezetői foglalkozását jelenleg szünetelteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!