Hírek

2016.04.27. 17:42

Piac új köntösben? - Kívül-belül megszépülhet a szombathelyi vásárcsarnok

Szombathely - A közgyűlés áprilisi ülésén döntött a vásárcsarnok felújításáról. A tervek szerint kívül-belül megújul majd az épületegyüttes.

Vadas Krisztina

- Hamarosan megszépülhet a szombathelyi vásárcsarnok - tudtuk meg Illés Károly alpolgármestertől. - A felújítás több okból is indokolt: a felmérések alapján rossz műszaki állapotban van az épületegyüttes, illetve a parkolás, az áruszállítás is nehézkes a környéken - tette hozzá az alpolgármester.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban megvalósuló beruházásba a piac melletti áruház tömbje nem tartozik bele, ez ugyanis nem önkormányzati tulajdon, de tárgyalások folynak az együttműködés lehetőségeiről.

- A tervezett fejlesztések mind az árusoknak, mind a vevőknek, mind pedig a környéken lakóknak kedveznek - emelte ki az alpolgármester. A rekonstrukciós munkálatok célja nemcsak az épületek műszaki megújítása, hanem a helyi élelmiszeripari termékek piacra juttatásának segítése, valamint a belváros vonz-erejének növelése.

Az első csarnok teljesen új külső arculatot kaphat, a felülvilágítókat felújítanák, megoldanák a szellőztethetőséget és az árnyékolást is. Az épületben a WC-k, mosdók, vizesblokkok megújítása is szerepel a tervek között.

- Ami most nagy probléma a vásárcsarnokban, az az, hogy nincs megoldva az akadálymentesítés. A fejlesztés kapcsán erre vonatkozóan is készültek tervek: az első csarnok teljesen akadálymentesített lesz - hangsúlyozta Illés Károly.

A tervek szerint a két csarnokot a felújítás során összekapcsolnák. A homlokzati felújításon túl mindkét épületben megújulnak a padozatok, a nyílászárók, a gépészetet is modernizálják, valamint a belső üzleteket is átalakítják.

Mindkét csarnok esetében tervben van olyan fedett, külső árusítóhelyek kialakítása, ahol a helyi termelők adhatnák el termékeiket. A hulladékgazdálkodást is újragondolták: a komposztálás, a szelektív gyűjtés is szerepel a tervek között.

- Különösen ügyeltünk arra a tervezésnél, hogy a vásárcsarnok jellege ne változzon meg. Nem akarjuk „plázásítani". Szeretnénk, ha hasonlóan működne, mint eddig, csak új köntösben, modern keretek között - zárta a beszélgetést az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!