Hírek

2016.06.06. 12:35

Mi találtuk! - Most tanulnak repülni a fiókák

Szombathely, Kőszeg – Most tanulnak repülni a fészeklakó madárfiókák: szigorúan tilos felszedni őket. Mi is találtunk egy feketerigót – a gyámoltalannak tűnő madárkára vigyáztak a szülők. Ennek ellenére a Chernel-kertben kötött ki.

Simán Klára

Az egyik non-stop állatorvosi rendelőbe vasárnap három fiókát vittek be a jószándékú emberek, a Chernel-kertben hétvégén kaptak ugyanennyit. A vasi megyeszékhelyen feketerigókat találtak, Kőszegre verebet is vittek.

Mi egy bokor alatt dekkoló apróságot szedtünk össze: tudtuk, hogy elvileg nem szerencsés dolog ez, ám órákig figyeltük a csipogó apróságot és a szülőket – valamint az arra kószáló macskákat, sétáltatott kutyákat. A csöppség egyik elől se kezdett menekülni, hiányzott belőle a félelemérzet. Közben Bobónak neveztük el, akit markunkban vittünk el éjszakára az állatorvosokhoz, reggelig ők etették, vigyáztak rá. Akkor átvittük Kőszegre.

- Mentség lehet arra, hogy egy röpképtelen fiókát, földön bukdácsoló kismadarat felszedünk az, hogy nagyon rossz helyen van: autók között, vagy pedig kóbor macskák, rá vadászó állatok közelében – mondta el Rába Veronika, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, aki Bobót – Kutschi Péter kollégájával együtt - átvette. Reményeink szerint a Chernel-kertben felnevelik őt és „visszavadítják" a természetbe; vagyis teljes életet élhet felnőtt madárként.

A feketerigó-fiókát elsősorban pufók testalkatáról, illetve csőrének szélén lévő sárgás-fehéres részéről lehet megismerni – ez mindig jó irányadó. A tollazat becsapós: az általunk talált kismadárnak is már kialakult a felnőttekre jellemző tollazata, bár a színe még világosabb, barnás-szürkés árnyalatú rejtőszín. (A bokor alatt azért jól látható volt.)

Megtudtuk, hogy akár napokig is képesek biztatni, tanítani és etetni a szülők a repülni tanuló fiókákat, vagyis – ha biztonságos a környék – nem kell beavatkozni a természet rendjébe. Ha mégis a markunkba vesszük a fiókát, akkor tegyük biztonságosabb helyre, mert a madaraknál az emberszag nem idegeníti el a fiókát a szülőktől, akik éberen figyelnek, őrködnek kicsinyük fölött valahol...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!