Hírek

2016.10.07. 17:37

Veszélyes a Siesta?

Megyei körkép - Önnek is van Siesta kályhája, esetleg most szeretne beszerezni egyet? Akkor ezekre mindenképpen figyeljen oda!

Elek Szilveszter

Sokak fűtenek Siesta kályhával, pedig a szerkezet használata sok veszélyt és kockázatot hordozhat magában. Szakembereket kérdeztünk arról, hogy mit kell szem előtt tartania annak, aki ilyen kályhával akar majd küzdeni a téli hideg ellen.

- A Siesta kályha azért ennyire népszerű, mert olcsó és egyszerű kezelni - hallottuk Idrányi Zsolt mérnöktől. - Mivel könnyű, mobilis készülék, gyorsan a használati helyre szállítható. Ott csak rá kell csatlakoztatni a PB-palackot a kályhára, amely a bekapcsolást követően meglepően gyorsan meleget ad - mondta még.

Pados Ottó ellenőrzi, hogy szivárog-e a gáz

- Általában ott használnak Siesta kályhát, ahol csak átmenetileg tartózkodnak, például műhelyekben, hétvégi házakban - tudtuk meg Pados Ottó gázkészülék-szerelő mestertől. - De sajnos vannak, akik házakban is ezt választják, pedig lakótérben nem szabad ilyenekkel fűteni - tette hozzá. Pados Ottó tapasztalatai szerint a vevők a Siesta kályhák üzembe helyezéséhez legtöbbször nem hívnak szakembert.

- Ez azért aggályos, mert a PB-palack kezelése odafigyelést és gondosságot kíván - mondta. - Az ilyen típusú kályhákhoz reduktorral és tömlővel lehet csatlakoztatni a palackot, ez veszélyes lehet, ugyanis a PB-gáz szivárgása már számos balesetet okozott - hangsúlyozta.A Siesta kályháknak azonban nem csupán az összeszerelése, de a használata is okozhat kellemetlenségeket. - Mivel a készülék füstje a helyiségben marad, párásodást, penészesedést, rossz közérzetet, az erre érzékenyeknél pedig fejfájást is okoz - hallottuk Idrányi Zsolttól.

Idrányi Zsolt

- Ezért kizárólag megfelelően szellőztetett légtérben szabad használni a készüléket - mondta.- Ha valaki a kockázat ellenére is ilyen kályhát szeretne működtetni, akkor feltétlenül tartsa be a használati utasításban leírtakat - figyelmeztet Pados Ottó.

- Ha követte a szabályokat, mégis valamilyen furcsaságot észlel a készülékkel, vagy a közérzetével kapcsolatban, azonnal kapcsolja ki a készüléket és hagyja el a helyiséget! - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!