Hírek

2016.12.07. 10:14

"A biciklik pihennek, de a lábamat nem hagyom” – Télen a hegyeknek tart a vasvári Takács Gábor

Megint, illetve még mindig úton van Takács Gábor. Az időjárásra való tekintettel a vasvári fiatalember kerékpárja most pihen, ő maga pedig a „szokásos” hegymászó túráit járja.

Bakos Ágnes

Szerinte a havas csúcsok a legszebbek, ezért minél többet szeretne látni belőlük, és folyamatosan keres vállalkozó kedvű útitársakat.

ŐSZ

– A nyári biciklis túrám után egy kis pihenő következett. Az őszi időszak a terepbicikliző tudományom finomítgatásával telt, amit majd jövőre a versenyeken szeretnék gőzerővel bevetni – kezdte beszámolóját Takács Gábor.

A vasvári fiatalember óriási túrán járt, amiről részletesen beszámoltunk.

TÉL

– Most hogy megjött a tél, a bicikli is a szobába került. Persze pihenésről szó sincs, itt az ideje a már-már hagyományosnak mondható téli hegymászó túrázásnak – és erről nem csak beszél a fiatal, hanem meg is valósítja az álmait. Például akár képeslapnak is készülhetett volna legújabb fotója: az ausztriai Hochreichart-ról posztolta és fogadta sorban a gratulációkat.

– Kezdésnek a 2416 méteres Hochreichart heggyel nyitottuk. Nagy küzdelmekkel, de sikerült egy négyes kis csapatot toboroznom. A hegyre nagyon könnyen fel lehetett jutni, ráadásul még az idő is remek volt.  A csúcs egyszerűsége ellenére csodálatos látványt nyújtott. Fantasztikus élményekkel tértünk haza az első nehézségektől mentes túráról – összegezte az idei téli szezon első kirándulását.

– Természetesen itt még nincs megállás, ha az időjárás is engedi következő hétvégén a leglelkesebb barátokkal vágok neki a szlovén Grintovecnek, az 2558 méter magas. A téli szünetre is formálódnak a tervek, amíg biztonsággal lehet hegyre mászni addig próbálok majd egyre feljebb jutni – vázolta a következő heteit.

Fotó: Takács Gábor

KEZDET

Nem kezdő már a hegyek meghódításában, és teljesen spontánul kezdődött a kirándulássorozat, valamivel több, mint egy évvel ezelőtt:

– Tavaly novemberben ráböktem a térképre és másnap már mentem is Ausztriába a Rax hegységbe.  A leírhatatlanul kegyetlen szél ellenére fantasztikus volt az élmény. Ezen felbuzdulva január 2-án három barátommal karöltve vágtam neki a Schneebergnek, a kirándulás elképesztőre sikeredett – összegezte az év eleji élményt a biciklis-hegymászó. Azért (is) volt különleges a túra, mert térkép nélkül ment a csapat, csak Gábor, mint túravezető memóriája adott segítséget...

– A sűrű köd miatt egy nagyon nehéz vonalra tévedtünk, amit a rövid nappal miatt muszáj volt bevállalnunk. A jeges sziklák miatt ez egészen bravúros mutatvány volt. A csúcson életünkben először gyönyörködhettünk a felhők fölötti hatalmas hegyek látványában. Az öröm nem tartott sokáig, a szép idő hamar átváltott viharba és a hatalmas köd miatt három faluval odébb érkeztünk le teljesen sötétben – idézte fel. Jó híre volt a mászásnak, Gábor ismerősei legendásnak nevezik. Ennek ellenére is van, hogy nehéz útitársakat találni – fűzte hozzá a hegymászó.

LÁTVÁNY

– A költséghatékonyság miatt kellene mindig négy ember a kocsiba. Így 2-3 ezer forintból megvan egy nagyobb táv. Egy bombabiztos buszos kirándulás biztos csábítóbb, de az drágább is, plusz nincs benne akkora kaland szerintem – érvelt a különleges túrái mellett Takács Gábor. Meg persze a legfőbb érv a kilátás, ahogy azt a legutóbbi fotója is mutatja: – Kétség nem férhet hozzá, hogy a havas csúcsok a legszebbek, ezért most télen is nagy lázban égek már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!