Hírek

2016.12.29. 15:04

Ánfissza vagy Nilüfer? Íme a legújabb anyakönyvezhető keresztnevek!

Körkép - Aki Fenyőnek vagy éppen Cukorkának szerette volna elnevezni kislányát, annak csalódnia kell; ám a Lencsi és a Maminti pártiak örülhetnek. Elkészült a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) legfrissebb anyakönyvezhető utónévlistája - új tíz lány és nyolc fiúnévvel.

Kelemen Attila

1997-ben a Belügyminisztérium Állampolgársági Főosztálya megrendelte a Nyelvtudományi Intézettől az 1971-es Magyar utónévkönyvben szereplő nevek kibővítését. Ez abban az évben meg is jelent Új magyar utónévkönyv címmel. Ám ez a jegyzék sem érinthetetlen, hiszen azóta jócskán bővült, 2009 óta rendszeresen frissül.

Az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársai - mint minden évben - így idén is elbírálták azokat az utóneveket, amelyek kérelemként érkeztek be hozzájuk. Havonta átlagosan csaknem negyven új névigényléssel bombázzák őket. Ezeket szigorú - 14 pontos - kritérium alapján bírálják el.

Egyre jobban bővül az anyakönyvezhető nevek listája. Van miből válogatniuk a leendő szülőknek Fotó: Szendi Péter

A szempontok között  az egyik, hogy a magyar helyesírásnak megfelelő legyen, ám a névlajstrom szelektálásáért a többi kikötés talán még határozottabban felelős. Akár lehet egy irodalmi, művészeti alkotásokban szereplő írói fantázianév is, ha az a magyar vagy az európai névkultúra valamelyik típusát képviseli; no meg persze ha éppenséggel nem hátrányos a névnek a viselőjére nézve. Egy másik perspektíva a becézgetés: az utónévlistában lévő nevek becéző változataira akkor bólint rá a grémium, ha azoknak már vannak hagyományai a névkincsünkben. A lánynevek közül például a Fenyő, a Cukorka, vagy éppenséggel a Gyémi (Gyémánt becézve) nem felelt meg valamelyik kritériumnak. Ami pedig a fiúneveket illeti, például ezeket utasították el: Balaton, Jinx, Zété.

Rendszeresen összeül az ötfős bizottság, amelyben  stilisztikával, nyelvtörténettel, vagy éppen szociolingvisztikával foglalkozó szakember is helyet foglal. Ez utóbbi például azt vizsgálja, hogy a társadalomnak milyen hatása van a nyelvre, illetve a nyelvnek milyen hatása lehet a társadalomra. Szó, mi szó: a bonyolult rostán végül legutóbb 18 név ment át. Ezek közül tíz lány és nyolc fiúnév. Íme a névsor, lehet ízlelgetni!

 

Női nevek: Médeia, Lotta, Szítá, Jáel, Maminti, Ánfissza, Náni, Lencsi, Nilüfer, Nurbanu.

Férfi nevek: Néró, Rikó, Dorel, Sét, Gáber, Zev, Bentli, Levin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!