Hírek

2016.12.07. 18:13

Kényelem a vasúton – Átadták a Szombathely és Zalaszentiván közötti felújított szakaszt

Újabb 48 kilométerrel bővült a hazai villamosított vasútvonalak hossza azzal, hogy átadták a Szombathely és Zalaszentiván közötti szakasz fejlesztéseit.

Cseszkó Tamás

- Az M86-os út elkészültét követően újabb nagyszabású közlekedésfejlesztési beruházás valósult meg térségünkben - mondta el dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője annak kapcsán, hogy elkészült a 17-es vasútvonal Szombathely és Zalaszentiván közötti szakasza.

Fotó: GYSEV

A képviselő hangsúlyozta, a közlekedésfejlesztés évtizede zajlik a megyében, hiszen az elmúlt időszakban Magyarország kormánya központi források felhasználásával bebizonyította, hogy kiemelten fontosnak tartja a közlekedés feltételeinek javítását. - Már korábban megvalósult a villamosítás Porpác és Mosonszolnok között, ami jelentősen javította az utazási feltételeket. Most Zala megyével is még jobb minőségű összeköttetés jött létre - húzta alá Hende Csaba. A munkálatokat 2016 elején kezdték, és novemberben zárták le. A felújított szakaszt szerdán Szombathelyen adták át.

Az Európai Unió Kohéziós Alapja által támogatott projekt keretében a Szombathely-Zalaszentiván közötti szakaszon megépült a villamos felsővezeték-hálózat, öt állomáson új, számítógépvezérelt villamos váltófűtési rendszert építettek ki. Több helyszínen korszerűsítették a vasúti pályát, 3,8 kilométeren teljesen átépítették a vágányt, hét helyszínen pedig korszerűsítették a vasúti útátjárókat. Az utazóközönség számára látványos változás, hogy a szakasz összes állomásán és megállóhelyén 55 entiméter magas peronok épültek, korszerű térvilágítás, esőbeállók és fedett kerékpártárolók szolgálják az utasokat.

Fotó: MTI

Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár elmondta: - A vonal korszerűsítése után a GYSEV hálózatának 90 százalékán villamos mozdonyok, motorvonatok közlekedhetnek. A tervek szerint a 17-es vasútvonalon megkezdett villamosítás Zalaszentivántól Nagykanizsáig folytatódhat. - Az átállás a dízel vonatozásról a villamos vontatásra gazdaságos, emellett a környezeti és zajterhelést is jelentősen csökkenti. A fejlesztéseknek köszönhetően javul a vasút versenyképessége az észak-déli irányú nemzetközi áruszállításban. A projekt legnagyobb nyertesei azonban a vonalon közlekedő utasok: látványosan javultak a vasúti közlekedés feltételei, több pályaszakaszt korszerűsítettünk, növekedett az utazás biztonsága, javulhat a menetrendszerűség és a jövőben kényelmes motorvonatok jelenhetnek meg a szakaszon - mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!