Hírek

2016.12.12. 17:41

Marad a magas üzemanyagár, de nem lesz emelés szerdától

Három hét alatt több mint húsz forinttal, idén pedig már több mint ötven forinttal emelkedett a benzin és csaknem nyolcvannal a gázolaj ára.

Budai Dávid

Pénteken várhatóan áremelésre kell készülni.

A várakozásokkal ellentétben szerdától nem emelkedik az üzemanyagok ára, viszont péntektől szinte biztos, hogy nőnek majd az árak, pedig már most is brutális áremelkedésnek lehetünk tanúi. November 21-e óta gyakorlatilag minden héten kétszer nő mindkét üzemanyag ára. Három hét alatt a benzin 23, a gázolaj pedig 24 forinttal lett drágább. Az áremelkedés elsődleges oka, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai megállapodtak abban, hogy napi közel 1,2 millió hordóval csökkentik az olajkitermelést, ráadásul most hétvégén Szaud-Arábia további kitermelés-csökkentést jelentett be.

Mindehhez hozzájön még, hogy nagyot gyengült a forint a dollárhoz képest. Így lehetséges, hogy jelenleg a benzin literenkénti ára 357, míg a gázolajé 372 forint átlagosan, persze egyáltalán nem mindegy hol tankolunk. Az egyik legnagyobb árösszehasonlító portál adatai szerint Szombathelyen 346,3 forintért is tankolhatunk benzint, de 371,9-ért is, gázolajat pedig 354,9 forintért is lehet kapni, meg 379,9-ért is. Idén egyébként február közepén volt a legolcsóbb a benzin, akkor literje mindössze 300 forintba került, a gázolajért pedig január közepén kellett a legkevesebbet fizetni, 295 forintot kértek egy literért átlagosan.

Vagyis nagyot drágult a benzin és a gázolaj is, igaz, minden idők legdrágább üzemanyagárától még így is messze vagyunk. A benzinár 2012 áprilisának közepén érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 454 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forintért adták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!