Hírek

2017.02.02. 18:45

Molnár Zsófia 13 ország legjobb virágkötője közül lett harmadik a nemzetközi megmérettetésen

Szombathely - Együtt várjuk a tavaszt egy virágkötővel, aki bronzérmes lett az ifjú szakemberek Európa-bajnokságán.

Tóth Kata

Tehetséges  fiatalok mutatkoznak  be  a kétévente rendezett szakmák versenyén, a Euroskills-en. Legutóbb a svédországi Göteborgban vasi siker született: egy szombathelyi virágkötő, Molnár Zsófia bronzérmes lett dekorációival. Büszke rá a családja, a barátai, a Herman Ottó Szakképző Iskola, ahol érettségizett, és a szakmát is lelkesíti az eredménye. A megméretésre olyan fiatalok jelentkezését várták, akik vállalták a többfordulós válogatókon való részvételt és a hónapokon át tartó felkészítést.

- Nincs annál jobb érzés, mint hazánkat sikeresen képviselni egy ilyen megmérettetésen. Tizenhárom ország legjobbjai közül álltam a dobogó harmadik fokán. Négy napon keresztül kaptuk a feladatokat, és ahogy a napok teltek, akaratlanul is besoroltam magam a mezőnyben. Úgy éreztem, hogy az első felét erősítem, de nem akartam tippelni. Próbáltam magamból kihozni a maximumot minden nap, és a végeredmény ez a fényesen csillogó bronzérem lett - így emlékszik a 23 éves Molnár Zsófia a svédországi versenyre.

Végy legalább negyven szál rózsát, tulipánt, fréziát, jácintot és cikláment vegyesen és illessz közéjük szabadon madártollakat! Ez Molnár Zsófia színpompás tavaszi csokor receptje Fotó: Szendi Péter

Azt mondja, önmagában a szakmai felkészültség kevés lett volna, mentálisan is állandó készenlétet igényelt a négy nap. Érzelmes lány lévén azt hitte, végigpityergi majd az ottlétet. Tartott a folyamatos stressztől, a terheléstől, a megfelelési és teljesítési kényszertől, de minden jól alakult. Nehéz volt a verseny, meséli, de jó hangulatú, minden percét élvezte, még ha voltak is extrém módon stresszes pillanatok, órák. A legjobbkor volt a legjobb formájában, úgy érzi.

A szakértők próbálták oldani a bennük levő feszültséget, a kezdés előtt minden nap mókás feladatokat adtak, és sokszor felrázták őket egy-egy vicces mozgáskombinációval. Már a megérkezés is különleges volt: mindenki a saját országának színeibe öltözve vonult be. A fergeteges nyitóbulin a magyar csapat miniprodukciót rögtönzött, így mutatkoztak be. A következő Euroskillst Budapesten rendezik, fontos volt tehát a jó belépő. Zsófi számára a legemlékezetesebb pillanatok az utolsó feladat utolsó tíz másodpercéhez kötődnek: a szakértők együtt számoltak vissza és hatalmas tapsviharral zárult a verseny, bár ekkor még nem tudták a helyezéseket. Az eredményhirdetést a virágkötőkkel kezdték, őt szólították először dobogóra.

Botos Andrea (balról) volt a 23 éves Molnár Zsófia szakmai tanára az utolsó tanévben a Herman Ottó Szakképző Iskolában Fotó: Szendi Péter

Két mentor - Boros Attila, a virágkötő szövetség elnöke és egy korábbi versenyző - készítette fel Zsófiát a Euroskillsre, ahol Magyarországot egyedül képviselte. Egyebek mellett menyasszonyi csokrot, csokrot alappal, térdekorációt cserepes növényekkel, testdekorációt és tűzött koszorút is kellett készítenie. Nem hétköznapi dolgokat, hanem olyan kompozíciókat, amelyek jobban kifejezik a virágkötő egyéniségét, és amelyekben elrugaszkodhat a mindennapoktól. Nagyon fontos a precizitás, a megfelelő technika és minden időre zajlik, árul el néhányat a kulisszatitkokból Zsófi.

A göteborgi kihívás megerősítette abban, amit eddig is tudott: a hozzá illő szakmát választotta. Ha lehetősége lesz, indul majd felnőtteknek meghirdetett versenyeken is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!