Hírek

2017.02.12. 16:45

Színészek és színházbarátok bálja a Soltis Lajos Színházban

Celldömölk - A farsang fontos eseménye a színészek és színházbarátok bálja a Soltis Lajos Színház szervezésében. Ráadásul ez volt a 15. színészbál, ellenállhatatlan piros zoknikkal, más kicsi bűnjelekkel - és egy világbajnokkal. A polgármester hozta a hírt: az idei költségvetésben is 2 millió forintot különített el a város a színház támogatására.

Ölbei Lívia

A Soltis Lajos Színház az ezredforduló óta része a város életének. Nem telhet el farsang színészbál nélkül: az elsőt annak idején még a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár galériáján rendezték meg, aztán volt, hogy a Rezgőnyárfa vendéglő fogadta a bálozókat (ahogy általában a tavaszi, kora nyári fesztiválozókat is). De ma már mindenki tudja, hogy ha februári színészbál, akkor Vasvirág, Söptei Józsefné alpolgármester jóvoltából.

A bál megnyitásának joga ugyancsak évek óta Fehér László polgármesteré: az idén is ő kíván először szép estét a közönségnek, a jubileum okán felidézve a város és a színház közös történetének legfőbb állomásait. Amikor a Soltis színház elődje, a Sitkei Színkör költözni kényszerült, a celli KMKK fogadta be.

Színészek és színházbarátok bálja szombaton estétől vasárnap hajnalig a celli Vasvirágban Nagy Gábor pohárköszöntője Fotó: Gyuricza Imre

Amikor aztán a művelődési központot felújították, ideiglenes színházi szállás után kellett nézni: akkor vette birtokba a társulat a városközpontban évek óta üresen álló volt Szikra mozit. És bár az önkormányzatnak eredetileg egészen más tervei voltak az épülettel, végül a testületet és a polgármestert is sikerült meggyőzni arról, hogy a hajdani mozit az isten is színháznak teremtette.

Az átmeneti állapot megszűnt, az önkormányzat hozzájárult az épület fölújításához is. Arra még egy kicsit várni kell, hogy a kamaraszínház környezete is megszépüljön: bár a város arra számított, hogy a piac és környéke rendbetételének végére az idén pontot lehet tenni, a pályázati források megnyitása ezt csak jövőre teszi lehetővé.

Temesi Zsolt Fotó: Gyuricza Imre

A városi költségvetésben viszont az idén is tétel a Soltis színház. És bár a pénzügyi helyzet "rózsásnak" nem mondható, a testület nem csökkentette a keretet: 2 millió forintot szavazott meg a társulatnak az idén is. Elvégre - ahogy Fehér László fogalmaz - nem sok kisváros mondhatja el magáról, hogy saját színháza van. Ráadásul olyan, amely határon innen és túl viszi Celldömölk jó hírét. Nemcsak a polgármesteri nyitányt fogadja taps, hanem a polgármesterrel érkező kétszeres asztalitenisz-világbajnokot, Klampár Tibort is.

A Soltis színház (és a Sitkei Színkör) alapítója és vezetője, Nagy Gábor pohárköszöntője nélkül szintén nincs színészbál. Ahogy a polgármester mondja: minden közösségnek szüksége van "motorra", a Soltis színház motorját Nagy Gábornak hívják.

Ziembicki Dóra énekel Fotó: Gyuricza Imre

Már a nyitópercekben oldott a hangulat, érződik, hogy összeszokott ez a nagy hatósugarú társaság, félszavakból értik, értjük egymást. Nagy Gábor 2016 statisztikáit, sikereit, örömeit, bánatait sorolja. Amikor B. Péter Pál és Benkő Ágnes tavaly úgy döntöttek, Londonban próbálnak szerencsét, gyakorlatilag újra kellett tervezni a színház életét.

Nagy próbatétel volt: sikerült. Gábor itt jegyzi meg, hogy jelenleg nyolc volt kolléga él és dolgozik Angliában vagy Ausztriában; összesen kilenc gyerekkel. És ők már valószínűleg nem jönnek vissza Magyarországra: "Ha onnan nézzük, hogy Európa a hazánk, nincs ebben semmi különös. De ha onnan, hogy mennyi kreativitás, alkotóerő veszik el számunkra; nagy szomorúság."

A titokzatos angol vendég, aki az ablakon át érkezett - és valami okból nagyon hasonlít kedves barátjára, az Angliát megjárt Sipos Lászlóra, a társulat síró-nevető, gumiarcú bohócára. A bál első műsorblokkjában a házigazda társulat tagjai léptek színre Fotó: Gyuricza Imre

Viszont nincs színészbál Marton Márió nélkül sem: ahogy tavaly, az idén is Angliából repült haza egy villámlátogatás erejéig. Köszöni, jól van. De a régi barátokat, a megtartó közösséget nem engedi feledésbe merülni.

A házigazda szerepében Kelemen Márta, a Kaposvári Egyetem és a Radnóti Színház beszédtanára - tanít a Soltis színházban is -, valamint Savanyu Gergő, a soproni színház színművésze (persze hogy hajdani "soltisos") irányítja a közönség figyelmét. A műsort Ziembicki Dóra és Temesi Zsolt kezdi: Psota, Dés, Bereményi, bűnjelek - és Zsolt lábán az az ellenállhatatlan piros zokni. Mögöttük a zenészek: Szórádi Gábor (az este zenefelelőse), plusz a Gregorichok: Zsófi, Bálint, Domonkos. Érkezik a titokzatos angol humorista, bizonyos Mark: egyenesen az ablakon át.

Gumiarcú bohóc, valahonnan annyira ismerős: lehet, hogy Sipos László reinkarnációja. A Soltis-társulat műsora után vacsora, aztán soproni színészek lépnek színre. És aztán tánc, tombola, minden mennyiségben. Éljen a Soltis színház! Éljünk vele!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!