Hírek

2017.03.31. 19:20

Megszépülhet a zsidó temető Jánosházán

Jánosháza - Felújítanák a sírköveket, és részletes információs füzet készülhet a jánosházi zsidó temetőről. Elkezdődött a munka.

Bakos Ágnes

VALLÁSI ALAP

- A zsidó vallás szerint ahol eltemetnek egy zsidó embert, annak - mint szent helynek - örökké meg kell maradnia. Nincs 25 év utáni sírhelymegváltás vagy felszámolható sírhely. Egy örök nyughely. Ebből adódik, hogy meg kell menteni, őrizni kell - összegezte Winkler Miksa. Elkötelezett önkéntesnek nevezte magát, hiszen nem az első temető a jánosházi, amely a Mazsihisz vezetőségi tagja kezdeményezésére megszépülhet.

Személyes, családi kötődés nyomán kezdte a munkát.

- Egy nagypapám a nemesszalóki temetőben van eltemetve. A nagyszülők közül csak ő egyedül. A többinek sajnos nem jutott osztályrészül a rendes temetés, Auschwitz áldozatai lettek. Tizenvalahány éve megtaláltak Londonban élő magyarok, hogy rendbe akarják hozni a nemesszalóki temetőt, és kell valaki, aki koordinálja. Így kezdődött a mese - idézte fel.

EGY FÉNYKÉP

Most a jánosházi temető van soron, az is családi vonatkozás nyomán - és nemrég előkerült egy jánosházi esküvői fotó. - Körülbelül 1900-ban vagy 1901-ben lehetett ez az esküvő. A nagymamám testvére a menyasszony, ott vannak a szülei és a nagyszülei, ezek a nagyszülők vannak a jánosházi temetőben eltemetve - mesélte. A legutóbbi látogatásán pedig megtalálta a felmenői nyughelyét.

MEGTISZTÍTVA

A városnak karbantartási szerződése van a Mazsihisz-szel, így a temető kaszá-lását rendszeresen elvégez-teti a jánosházi önkormányzat. A gazoktól megtisztított területen Winkler Miksáék a napokban műszeres bemérést készítettek, a ravatalozó, a mártíremlékmű és a 489 sírkő egy térképre került. Most a tényleges felújítás lesz soron, a földön fekvő, ledőlt kövek felállítása. Ehhez kell majd anyagi segítség, ezért keresik azokat, akiknek van Jánosházához kötődésük. A sírok felújítása 5-600 ezer forintba kerülhet.

Kiss András polgármester mutatta meg a temetőt. Jól látszik, hogy több síremlék is ledőlt, mielőbb felújítanák Fotó: Unger Tamás

TÉRKÉP

Majd ha állnak a kövek, akkor a munka egy fontos lépése következik: olvashatóvá tétel után le lehet fotózni, hozzá lehet tenni a térképhez. A feliratokat egy táblázatba írják, ezáltal egy hiteles regisztere lehet a jánosházi temetőnek is.

Sok, egyelőre hasonló állapotú temető vár Winkler Miksáék munkájára - ők pedig elkötelezettek abban, hogy az országszerte körülbelül 1400 temetőből, amit még lehet, megmentsenek.

A munkához állami támogatást is remélnek: 2018-ban lesz, lehet komoly segítség, egy pályázat formájában, de ez még kialakulóban van. Ennek keretében talán a kerítés és a mártíremlékmű is meg-újulhat majd.

Közben szeretné összegyűjteni azokat az embereket, akik hasonlóképpen fontosnak tartják a sírok, temetők rendezését, és dolgoznak ezen. A cél, hogy ne legyen párhuzamosság, inkább adják össze erőiket, kutatásaikat.

Itt, a jánosházi temetőben 1987-ben volt utoljára temetés. Az egykor népes zsidó közösségből a II. világháború után dr. Magyar László volt az egyetlen, aki itt maradt, a község háziorvosa volt. Őt temették ide éppen harminc éve - emlékeztetett Kiss András, Jánosháza polgármestere.

Winkler Miksa találta az 1900 körül készült jánosházi esküvői képet, az írta róla: "Az alsó sorban a bal szélen Weiner Adolf, tőle balra a felesége, Vogel Teréz. Mellette az unokája, a menyasszony, ő Krausz Aranka, ő az én anyai nagymamám, Krausz Ida testvére." Fotó: Winkler Miksa gyűjteményéből

FELADAT

Kimaradt egy-két generáció, amelyek tagjai gondozták volna a sírokat - a munka mostanra maradt.

- Ha megkérdezik tőlünk az utánunk jövők, hogy mit tettünk, akkor el tudjuk mondani. Nem akarom azt mondani, hogy példamutatás, de meg kell tenni - mondta Winkler Miksa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!