Hírek

2017.03.16. 19:15

Maros-Kiss Adrienn emlékére versenyeztek

Szombathely - Szépkiejtési versennyel emlékeztek Maros-Kiss Adriennre. A televíziós műsorvezető, hírolvasó tavaly hunyt el, tragikus hirtelenséggel, fiatalon.

Bakos Ágnes

Csaknem harminc szombathelyi középiskolás nevezett a versenyre, Baumgartner Zsófi, ifj. Fűzfa Balázs és Máté Barnabás kapott Maros-Kiss Adrienn-emlékdíjat.

- Nekem még mindig a fülembe cseng, de, azt gondolom, hogy a kollégáknak is, az a nyugodt, búgó Adrienn-hang, amellyel a híradós szövegeket olvasta fel estéről estére itt, a televízióban - idézte fel Lovass Tibor, a Szombathelyi Médiaközpont igazgatója.

Mihályffy Alfonz is megmérette magát az első emlékversenyen
Fotó: Szendi Péter

- Akik ismerték, mindenkit megrázott a hirtelen halála. Arra gondoltunk, hogy emléket állítunk neki, ez lett a Maros-Kiss Adrienn-díj - árulta el a verseny hátteréről Lovass Tibor. Március 15., a magyar sajtó napja körül rendezik meg az idei évtől mindig a szép beszéd versenyt. Maros-Kiss Adrienn magyar szakos középiskolai tanárként, valamint hírolvasó és narrátori munkája során is gondosan ügyelt a szép magyar beszédre, a nyelvművelésre és ezeknek az értékeknek a továbbadására, ezt szolgálja a verseny.

Szombathelyi középiskolások jelentkezhettek, idén csaknem harmincan mérették meg magukat. A feladat egy oldal szöveg felolvasása volt, hármasával más-más részt prezentáltak a diákok a Történelmi séták Szombathelyen című filmsorozat egy-egy epizódjából. Az eredeti sorozat narrátora Maros-Kiss Adrienn volt - a szövegrészletekkel idézték fel a páratlan hangú műsorvezetőt.

Szakértő zsűri értékelte a diákok előadását: Kiss Mari színművész, Szakály Szilvia, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium magyar munkaközösség-vezetője, valamint Merklin Ferenc, a Szombathelyi Televízió Kazinczy-érmes munkatársa, magyartanár.

- Kicsit hasonlít a Kazinczy-versenyre, ott is van olyan feladat, ahol pár perc alatt kell értelmezni a szöveget, aztán azt érthetően visszaadni. Figyeltünk az artikulációra, a tempóra, a szöveg tartalmának átadására - részletezte Merklin Ferenc. Felkészült diákok érkeztek, fiúk és lányok vegyesen. Az első helyezett Baumgartner Zsófi lett, valamint ifj. Fűzfa Balázs és Máté Barnabás is kapott emlékdíjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!