Hírek

2017.05.01. 08:28

Másfél ezer ember énekelte együtt a himnuszt – Új magyar rekord született Táplánszentkereszten!

A Táplánszentkereszti Ifjúsági Fúvószenekar 15 éves fennállását egy új magyar rekord felállításával ünnepelték meg. Rengetegen énekeltek egyszerre négy himnuszt.

Budai Dávid

A 15 éves, ötventagú Táplánszentkereszti Ifjúsági Fúvószenekar egyedülálló rekordot állított fel vasárnap 18 órakor a táplánszentkereszti futballpályán. A terv az volt, hogy ezer ember egyszerre énekel majd négy himnuszt, ám ennél sokkal több történt. A zenekar vezetőjének, Janászek Ferencnek a fejéből, úgy jó fél évvel ezelőtt pattant ki az ötlet, hogy az idén 15 éves zenekart és a Kodály-emlékévet méltó módon lehetne köszönteni azzal, hogy miközben a fúvósok játsszák az ismert dallamokat, ezer ember egyszerre énekel.

Fotó: Wolf Ferenc

A rengeteg szervezés és előkészület gyümölcse, már tisztán látszott a rekordkísérlet előtt egy órával is. A focipályára egyre csak özönlöttek azok, akik a rekord részesei szerettek volna lenni, többségben persze a Táplániak voltak, de szép számmal érkeztek szerte a megyéből, sőt jöttek Győrből és a fővárosból is. Ahhoz, hogy a példátlan kezdeményezés ne csupán egy maradandó közösségi élmény legyen, hanem egy hiteles rekord is, minden résztvevőnek regisztrálnia kellett magát, és ekkor kapták kézhez a himnuszok szövegét és kottáját is. Bár a magyar himnusz, és talán a székely himnusz miatt erre nem is lett volna szükség, de a Boldogasszony anyánk, és az Örömóda már nem mindenkinek megy fejből, ám próbát mégsem tartottak. Ahogyan Janászek Ferenc fogalmazott, a főpróba egyben az előadás és így a rekordkísérlet is.

Ez utóbbi sikerét nagyban befolyásolta az időjárás, ami szerencsére kitartott, így napsütésben csendülhettek fel az első hangok 18 óra után pár perccel. Ugyan az ének eleinte kicsit bátortalanul indult, mégis már az első pillanatokban elementáris hatása volt annak, ahogyan legalább ezer torok egyszerre énekli egymás után a himnuszokat. Persze ekkor még csak reménykedni lehetett, hogy megvagyunk ennyien. Ránézésre persze megvoltunk, ahogyan a település polgármestere, Perl János fogalmazott a színpadon állva: – Ha önök is azt látnák, amit én, nem kételkednének abban, hogy a rekordkísérlet eredményes lesz.

Fotó: Wolf Ferenc

Ha azonban igazi rekordot szeretnénk, akkor ennyi nem elég, kell hozzá valaki, aki azt hitelesíti is, éppen ezért érkezett a fővárosból Gál Gábor, aki csaknem két évtizede azzal foglalkozik, hogy hitelesítse a legkülönfélébb rekordokat. Mint megjegyezte, himnuszéneklési rekordkísérlettel még nem volt dolga, így akárhányan is énekelnek, az több lesz, mint korábban bármikor. Az elismerésen túl, volt egy másik tétje is annak, hogy össze jön-e a legalább ezer ember, mégpedig az, hogy Janászek Ferenc megnyeri, vagy elveszti-e a fogadást, amit a zenekar tubásával, Király Alexal kötött. A zenekarvezető túlzónak érezte Alex becslését, aki legalább 1500 ember eljövetelére saccolt. Végül a fogadást a zenekarvezető elvesztette, összesen ugyanis 1596-an énekeltek, közülük 550-en nem Táplánszentkeresztiek voltak. Az ő táborukat erősítette dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, és V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is.

Fotó: Wolf Ferenc

– Olyan szellemi kalandban lehetett részünk most április utolsó napján, amit még sokáig meg fogunk őrizni az emlékezetünkben – hangsúlyozta a közös himnuszéneklés után Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés Elnöke, aki reményét fejezte ki, hogy ahogyan a 2008-ban elindított Nagy Versmondás, úgy a közös himnuszéneklés is mozgalommá válik, és szerte a Kárpát-medencében lesznek követői a Táplánszentkeresztieknek. – Kölcsey annak idején a himnuszt, egy kanásztánc dallamára írta meg, ami egyáltalán nem olyan szomorú, mint az, amit most ismerünk – osztotta meg a hallgatósággal Majthényi László a kevesek által ismert érdekességet, majd nyomban el is énekelt két sort a himnuszból, ezúttal eredeti dallammal.

A közgyűlés elnökének rögtönzött produkciója természetesen hatalmas sikert aratott a közönség soraiban. Aki pedig valóban szeretné megdönteni a Táplániak most felállított rekordját, annak legalább 1597 embert rá kell vennie arra, hogy együtt énekeljenek négy himnuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!