Hírek

2017.07.13. 17:55

Styl: felelőtlen ígéretek, kijózanító realitás

Újabb részletek derültek ki a Styl-botrányról, ezúttal dr. Hende Csaba hozott nyilvánosságra egy nemrég készült jegyzőkönyvet.

Cseszkó Tamás

Szerdán jelent meg dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő Facebook-oldalán egy június 20-án rögzített jegyzőkönyv, amely a Styl ruhagyár közelmúltban napvilágot látott ügyeiről szóló találkozóról készült. A képviselőn kívül ott volt dr. Puskás Tivadar polgármester, Bognár Katalin, a Styl jelenlegi és Szilágyi Sándor, a vállalat korábbi ügyvezetője.

- Azért hoztam nyilvánosságra ezt a tanulságos dokumentumot, mert hiszek abban, hogy a legfontosabb ebben a kérdésben is az átláthatóság - indokolta lapunknak döntését dr. Hende Csaba, hozzátéve, hogy a szombathelyi embereknek, különösen a Styl munkavállalóinak joguk van tudni, milyen döntések születnek a fejük fölött.

Dolgoznak a Styl munkatársai. A vállalat az elmúlt évben több mint félmilliárd forint veszteséget termelt. A most nyilvánosságra került jegyzőkönyvből számos érdekes ok derül ki
Fotó: Szendi Péter

Mint ismeretes, a Styl tavaly év végéig 530 millió forint veszteséget halmozott fel úgy, hogy korábban több mint 1 milliárd forintnyi állami támogatásban részesült, és az idei évben is közelíti a 100 millió forintnyi mínuszt. A cég felügyelőbizottsági (feb) elnöke, Molnár Miklós párton kívüli alpolgármester, aki mostanában egyre több ügyben működik együtt a szocialistákkal. Többen a szemére vetették, hogy nem kongatta meg időben a vészharangot, ahogy az sem volt teljesen világos, miért nem tudott az úgynevezett szoftverbotrányról az általa vezetett felügyelőbizottság. Mint ismert, a Styl akkori ügyvezetője, Szilágyi Sándor írásos szerződés nélkül vásárolt egy saját maga által tulajdonolt cégtől vállalati szoftvert, amelynek értéke 114 millió forint.

A jegyzőkönyvből kiderült többek között, hogy arról tájékoztatták a Styl menedzsmentjét, hogy az állami segítségnyújtás után lesz egy beruházási terv, állami támogatás továbbra is várható, és állami megrendelés is fog érkezni. Minderről Bognár Katalin beszélt, aki akkor még egyszerű dolgozója volt a társaságnak. "Csak az a probléma, hogy se nekem, se a polgármester úrnak ilyet akkor senki nem mondott. Ugyanakkor valaki azt hazudta Önöknek vagy a tulajdonosoknak, hogy majd lesz beruházás, újabb támogatás, állami megrendelés. Na ezért nagyon fontos kérdés ennek a tisztázása" - reagált Hende Csaba, majd kiderült, az azóta leváltott ügyvezető, Szilágyi Sándor még az előző nap is tárgyalt Budapesten azzal a céggel, amely ígéretet tett a fentiekre.

Szilágyi ezt követően arra panaszkodik, hogy nagyon nehéz úgy céget vezetni, hogy önkormányzati tulajdon is van benne. "Van egyszer ugye a felügyelőbizottság, túlnyomó része az önkormányzatból van, de itt ugye gazdasági döntéseket kell hozni nap mint nap, hónapról hónapra" - hangzott el. Hende Csaba erre úgy reagált, hogy a feb nem hoz gazdasági döntéseket, csak ellenőrzi a mások által meghozottakat, azok jogszerűségét, célszerűségét, sorolta a képviselő, hozzátéve, hogy ez a három nem sikerült nekik.

Aztán a beszélgetés egy nagyon fontos ponthoz érkezett. Kiderült, hogy a Styl azért nem kaphat pályázati támogatást, mert 25 százalékos tulajdonrésze van benne az önkormányzatnak, ez pedig pont 1 százalékkal több, mint a törvényi maximum értéke. "Ki volt az, aki egyfelől azt ígérte, hogy majd pályázati támogatás és állami támogatás lesz, másfelől meg 25 százalékos tulajdonjogot rálőcsölt a városra? A sok nagy-eszű közül egy sem tudta, hogy ha a 25 százalékot eléri az önkormányzati tulajdon, akkor már kizárják a pályázatokból? Miért nem 24 százalékot adtak a városnak?" - tette fel a kérdést Hende Csaba. Szilágyi Sándor erre a következő választ adta: "Miklós volt az, alpolgármester úr volt az, aki mondta, hogy minél kevesebbet, és ragaszkodott ahhoz, hogy 25 legyen, és akkor jó lesz." Molnár Miklós tehát ragaszkodott a minél kisebb tulajdonrészhez, ám az érthetetlen, hogy miért nem faragott le további egy százalékot az alpolgármester, aki emellett a Styl felügyelőbizottságának elnöke is. Bognár Katalin egyébként megkérdezte a város vezetőitől, hogy kaptak-e a tavalyi és a tavalyelőtti mérlegekből. Kiderült, hogy a mérlegek bekerülnek az alpolgármesteri irodába és onnan nem mennek tovább.

A megbeszélésen egyébként több lehetőséget is vázoltak a most kialakult helyzet orvoslására. Megoldás lehet, ha a város eladná a tulajdonrészének egy részét vagy egészét azoknak a beszállítóknak, akiknek tartozik a cég, másrészt megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy milyen gazdasági mentőcsomagot tudna igénybe venni a vállalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!