Hírek

2017.08.28. 17:55

Környezettudatos vidéki életet, távol az aszfalttól

OSZKÓ - Négy napon át tartott a harmadik alkalommal megrendezett Gyüttment Fesztivál. A szervezők választása idén Vas megyére, az oszkói szőlőhegyre esett. Több mint ezer ember érkezett.

Pogács Mónika

- Az egész térségnek fontos volt a lehetőség, hogy találkozzanak a vidéken letelepedést fontolgatókkal - mondta el Németh-Kurimai Hajnalka, a Hegypásztor Kör ügyvezetője. Hozzátette: az alkalomra nyitottak egy hegyháti standot, ahol a térség települései mutatkozhattak be a fesztiválozóknak.

Fotó: Pogács Mónika

- A falvak természetesen kiadványokkal is készültek, de a legnépszerűbbnek a főzési, kóstolási és kézműves-bemutatók bizonyultak. Csehimindszent például gánicát, Alsóújlak különleges paprikás krumplit, Vasvár pedig szarvaspörköltet készített medvehagymás nokedlivel, dödöllével a fesztiválozóknak - sorolta az ügyvezető. Azt is elmondta: a térség foglalkoztatási programja egy adatbázist készített a megyében és szűkebben a Hegyháton elérhető munkahelyekről, sőt ingatlanokról is, melyet a hegyháti standon lapozhattak az érdeklődők.

- Volt, aki mindjárt meg is kérdezte tőlünk, hogy melyik falut javasolnánk a letelepedésre - mesélte Németh-Kurimai Hajnalka.

Az ügyvezető nagy találkozásokról is beszámolt. A fesztivál egyik önkéntesének nagymamája Nagytilajban született, ott ültetett egykor fát, amelyről régi fénykép tanúskodik. A család azóta messzire származott. Most az unoka hozta vissza a fotót, a nagytilaji polgármester meghívására pedig közösen megnézték, mekkorára nőtt a nagymama fája, amit aztán természetesen dokumentált az unoka.

- A célunk, amellett, hogy szerettük volna, hogy jól érezzék magukat a fesztiválra érkezők, az volt, hogy a térséget minél vonzóbbá tegyük számukra - összegezte a vezető.

Fotó: Pogács Mónika

A fesztiválprogramok egyike a Hegyháton újrakezdőket mutatta be egy beszélgetésben. Volt a megszólítottak között olyan, aki már csaknem két évtizede él itt, de akadtak a bemutatkozók között frissen beköltözöttek is. A fórum célja a tapasztalatmegosztás volt azokkal, akik még csak fontolgatják a vidékre költözést. - Már szombaton megvolt az ezer látogató, gyermekekkel együtt. Ezt a célt tűzte ki idén a Gyüttment Fesztivált megrendező Mindenegyüttmegy Egyesület - árulta el Harazin Dorottya, az egyik szervező. A rendezvény hulladékmentessége is teljes mértékben megvalósult, köszönhetően a tudatos odafigyelésnek, a szervezők és résztvevők együttműködésének és a virággal beültetett szemetesládáknak. Csak a komposztálható hulladék maradhatott a területen. Az odafigyelésre jellemző, hogy kerékpáros önkéntesek napszakonként bejárták a faluig vezető utat: ellenőrizték, nincs-e szemét az út mentén.

Az új, ökológia-tudatos életmódváltás csak úgy működhet, ha a tudásunkat, legyen az elméleti vagy gyakorlati, megosztjuk egymással - emelte ki a fesztivál egyik legfontosabb célját Csatlós Regina, a rendezvény főszervezője. A belépésre feljogosító karszalagon ez a felirat állt: Az aszfalttól távol, a minden közepén.

A Gyüttment Fesztivál négy napra tényleg minden fontosnak a fókusza volt: a hagyományőrző és természetes építészeti, kertészeti, gyógyászati megoldásokra, praktikákra kaphattak mintákat az érdeklődők. Helyi termelői piac nyílt, kulturális programoknak, tapasztalatmegosztó találkozásoknak sem voltak híján a résztvevők. Majdnem kétszáz, a vidéki újrakezdéshez kapcsolódó előadást,
programot tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!