Hírek

2017.09.04. 19:25

Vasi adat: feleannyi volt a halálos közúti baleset

KÖRKÉP Kevesebb közlekedési baleset történt Vas megyében, sőt az egész régióban, mint tavaly. A Központi Statisztikai Hivatal első féléves összegzéséből az is kiderül: sokkal figyelmetlenebbek voltak a Vas megyei gyalogosok, annyi balesetet okoztak, mint tavaly egész évben.

Bakos Ágnes

Összesen

Vas megyében és az egész régióban is csökkent a közúti közlekedési balesetek száma - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal most közzétett összegzéséből. Az első félévi statisztika jelent meg.

Vas megyében idén júliusig 235 karambol történt, tavaly ugyanekkor 250. Zala megyében kisebb mértékű csökkenés volt: tavaly 239, idén 231 baleset volt, az első hat hónapban. Győr-Moson-Sopron megyében a tavalyi 368 után idén az első félévben 330 baleset volt.

Halálos

Vegyes képet mutat a halálos kimenetelű közlekedési baleseteket soroló lista, régiós összehasonlításban.

A legszembetűnőbb, hogy Vas megyében megfeleződött a halálos karambolok száma: idén hat ilyen baleset volt január elseje és július elseje között. Tavaly, az év ugyanezen időszakában 12 végződött tragédiával a vasi utakon.

Zalában is csökkenés látszik, bár kisebb mértékű: tavaly hat hónap alatt kilenc, idén hat halálos balesetet számoltak a zalai utakon. Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a tragikus kimenetelű karambolok száma: tavaly 14 volt, idén húsz ilyen történt júliusig. A régióban összesen 32 halálos baleset volt idén az első nyári hónap végéig, tavaly ugyanekkor 35.

Az egyik, tavaly történt halálos balesetben összetört autó Fotó: VN-archívum/Unger Tamás

Súlyos

Külön sorolja a súlyos sérüléssel járt karambolokat a félévi statisztika.

Ezt a mutatót Zala megye húzza le: ott 95 baleset járt súlyos sérüléssel idén, tavaly ugyanekkor 75.

Győr-Moson-Sopron megyében stagnált ez a szám: tavaly 128, idén 127 súlyos sérülést okozó baleset volt.

A Nyugat-Dunántúlon Vas megye az egyetlen, ahol javult ez a mutató: tavaly, az év első felében 71 súlyos baleset volt, idén júliusig 65 történt.

Gyalog

Idén már több balesetet okoztak gyalogosok Vas megyében, mint tavaly egész évben - derül ki a táblázatból.

Vas megyében összesen 12 közúti közlekedési balesetért voltak felelősek a gyalogosan közlekedők az idei első félévben - tavaly egész évben összesen tízért. Közben Győr-Moson-Sopron megyében 13 balesetnél volt hibás gyalogos, tavaly ugyanekkor 11 esetben. Zalában is növekedés látszik: tavaly júliusig hat, idén nyolc baleset okozói voltak gyalog közlekedők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!