Hírek

2006.05.22. 11:48

A H5N1 tavaly megjelent törzse fertõz Romániában

Bukarest (MTI) - A madárinfluenza vírusának tavaly õsszel a Duna-deltában megjelent törzse fertõzött a járvány májusi visszatérésekor a Románia közepén fekvõ Brassó megyében is - jelentette be hétfõn Gheorghe Flutur román agrárminiszter, aki idézte a weybridge-i nemzetközi szaklaboratórium ezzel kapcsolatos közlését.

Mórocz Zsolt

Az angliai laboratórium közölte, hogy a H5N1-es vírusnak ugyanazt a törzsét találták meg a Brassó megyei feketehalmi baromfiteleprõl származó mintákban is - mondta a román mezõgazdasági, erdészeti és vidékfejlesztési miniszter. Román sajtóvélemények szerint ez a közlés hozzásegítheti a román hatóságokat a madárinfluenza idei fellángolása okainak és eredetének vizsgálatában.

Gheorghe Flutur a járványstáb hétfõi ülése után közölte: a román állategészségügyi diagnosztikai intézet eddig 34 romániai település esetében erõsítette meg a H5-ös vírus jelenlétét, további 24 helység pedig fertõzésgyanús. Köztük a román fõváros is, ahol a második kerületben a laboratóriumi vizsgálat már megerõsítette a vírussal való fertõzöttséget, a bukaresti negyedik kerületre vonatkozó eredményt pedig hétfõ délutánra várják. Addig itt elõvigyázatossági intézkedéseket tesznek, a második kerületben pedig vesztegzárat vezettek be abban a kültelki negyedben, ahol háztáji gazdaságokban madárinfluenzával fertõzött baromfi-tetemeket találtak.

A laboratóriumi vizsgálatokkal megerõsített 34 eset közül 19 a legsúlyosabb helyzetet mutató Brassó megyében található. A májusi fertõzés gócaként ismert Feketehalom mellett a többi között Fogaras, Földvár, Szászmagyarós, Alsórákos, Sáros, Alsóvist, Huréz, Betlen, Bodfalu, Höltövény, Brassó méhkerteki negyede került vesztegzár alá, s hétfõi jelentések szerint a szomszédos Maros megyébõl Segesvár, Vranceaból pedig a megyeszékhely Focsani is felkerült a fertõzésgyanús helységek térképére. Egyébként a Kárpátokon túli öt-hat megyében található a többi, már megerõsített vagy még csak fertõzéssel gyanúsított góc nagy része. A háromszéki (Kovászna megye) Málnásfaluról viszont kiderült, nem a H5-ös vírustól pusztultak néhány háztáji gazdaságban a szárnyasok. A háromszéki települések közül egyedül Szitabodza esetében erõsítették meg a veszélyes H5N1 vírust, de már itt is felszámolták a fertõzött gócot.

A miniszter elmondta: 21 gócban már kiirtották a baromfiállományt, s elvégezték a fertõtlenítést is.
Miközben a madárinfluenza a román belpolitikai csatározások fõ témája lett és az ellenzék "fejeket" követel a kormánytól a járvány újbóli fellángolása miatt, Jonathan Scheele, az Európai Bizottság bukaresti képviselõje megdicsérte a román hatóságokat a járvány megfelelõ kezelése miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!