Hírek

2017.07.10. 18:20

Hogyan vészelik át a medence mellett a hőséget a fürdők dolgozói?

Mindenki a vízpartra vágyik a rekkenő hőségben. Vannak, akiknek megadatik, mégsem csobbanhatnak a medencék hűsítő vizében - ők a strandok dolgozói.

Vadas Krisztina

A fürdők alkalmazottai nap mint nap azért fáradoznak, hogy a vendégek pihenhessenek, miközben ők sokszor a hőségben aszalódnak. Megkérdeztük: milyen érzés a partról lesni a vízben hűsölő embereket?

Recsetár Tünde a borgátai termálfürdőben dolgozik. Konkrét munkaköre nincs, mint mondja, mindig oda áll be segíteni, ahol éppen szükség van rá. Ha kell, pénztáros, recepciós, medenceőr, de takarítja is a területet. Így tett hétfőn is: ottjártunkkor éppen a vasárnapi vihar után gereblyézte a lehullott leveleket. Második szezonját tölti a fürdőn. - Sokkal jobb itt dolgozni, mint egy gyárban, de amikor felkúszik a hőmérő higanyszála, akkor azért fájó szívvel nézem a medencékben ülő embereket - mondta el Tünde.

Elmer László gépész ellenőrzi a borgátai fürdő egyik medencéjében a víz klórtartalmát
Fotók: Unger Tamás

Elmer László gépészként dolgozik a borgátai strandon. Ő felügyeli a megfelelő működést, a medencék hőfokát, a víz klórtartalmát - folyamatosan a vendégek nyugodt pihenése érdekében dolgozik. - Sok-sok folyadékkal frissítem fel a szervezetem, de ha valóban kánikula van, megmártózhatnak a dolgozók is a vízben - így tudja László elviselni a meleget.

Rézit nem viseli meg a meleg

Cserepes István és felesége, Rézi hatalmas mosollyal fogadják halételeket kínáló standjuknál a megéhezett fürdőzőket. - Nem rossz nézni a hűsölőket, én kifejezettem bírom a meleget - mondta Rézi, miközben a forró olajba tette a halakat. Ventilátort azért használnak, hogy kicsit hűsítsék a levegőt, ám van, hogy így is akár ötven fokra melegszik a konyha. - Ötven éve dolgozunk a vendéglátásban, 26 éve itt szolgáljuk ki a vendégeket: mondhatni, ez a szenvedélyünk. Így nem számít a hőség - tette hozzá István.


Néhány kilométerrel arrébb, Mesteriben többek között Oszkó Tamásné és Szalay Beáta lesi a fürdőzők kívánságait.

- Jól tűrjük a meleget. Igazából eltereli a munka a figyelmünket. Mindig van mit tenni, figyelünk a vendégekre, így sokszor fel sem tűnik, mennyit mutat a hőmérő - mesélték lelkesen. Több munkakört betöltenek: ha kell, takarítanak, de akár beállnak medenceőrnek is. - Rengeteg folyadékot fogyasztunk, ha pedig szükségét érezzük, néhány percre behúzódunk az árnyékba. Mindig tartunk annyi szünetet, amennyire szükségünk van - így védekeznek a meleg ártalmai ellen.

Hozzátették: szerintük ehhez a munkához türelem és emberszeretet szükséges. Őket jó kedvre deríti, ha látják a strandolókon az elégedettséget, így a környezeti tényezők sem ronthatják el a hangulatukat.

Mészáros Anetta vasi borzast és szűzérméket szolgál fel a vendégeknek

Mészáros Anetta, a fürdő egyik éttermének felszolgálója naponta többször megfordul a konyhában. Nagyon meleg van, már nyitás után - amikor még nem üzemel teljes gőzzel a konyha - harminc fok feletti a hőmérséklet odabent. Elárulta: a rekordnál hatvan fölé kúszott a hőmérő higanyszála. De, mint mondták, ezt a szakmát választották minden szépségével és nehézségével, így muszáj a meleget is elviselni.

Szabó Eszter a szombathelyi Tófürdőn felel a napozóágyak kiadásáért
Fotó: Unger Tamás

A szombathelyi Tófürdőn Szabó Eszter egy napernyő alól szolgálja ki azokat, akik napágyon szeretnének pihenni. - Szerencsére van árnyék, de sokszor így is nehéz elviselni a meleget. Kicsit rossz érzés, hogy itt vagyok a medencék közelében, mégsem csobbanhatok bele - hallottuk a fiatal lánytól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!