Hírek

2015.03.18. 16:15

Árvízvédelmi konferencia: a Rába jelenti a legnagyobb veszélyt

Konferencián mutatták be Magyarország árvízvédelmi stratégiáját a Megyeházán. Vas megyében még mindig a Rába folyó jelenti a legnagyobb veszélyt, de egyéb kockázatokat is számba kell venniük a stratégiát kidolgozó szakembereknek.

Szombathelyi Médiaközpont

Magyarország az uniós tagállamok közül kiemelten veszélyeztetett, hiszen medencében fekszik és árhullámok idején gyakorlatilag belvízi tározóként funkcionál. A vízügyi szakemberek már jól tudják, melyek a legkritikusabb szakaszok, hol kell intenzíven védekezni. Bár Vas megyében a Rába jelenti a legnagyobb kockázatot, de egyéb veszélyekkel is szembe kell nézniük az árvízvédelemmel foglalkozó szakembereknek.

Déri Lajos, Reich Gyula, Harangozó Bertalan, Gaál Róbert

Belovai Tamás, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízrendezési elődója elmondta, hogy a legnagyobb fejfájást a kisvízfolyások árvízei okozzák a szakembereknek, már csak azért is, mert ezek a kisvízfolyások árvízei és a folyóinkon levonuló árhullámok gyakran egybeesnek és így a vízkárok együttesen jelentkeznek.

Az idei évben stratégiaváltás figyelhető meg az árvízvédelem területén. Láng István,az Országos Vízügyi Főgazgatóság műszaki főgazgató-helyettese elmondta, hogy a stratégiaváltás legalapvetőb célja a jelenlegi rendszer stabilizálása, mely az elmúlt időszak tapaszatalatai alapján az árvízszintek további növekedését próbálja meg megállítani.


Ennek érdekében a rendszereket úgy üzemeltetik, hogy folyamatosan felülvizsgálják a képességüket s ahol romlást tapasztalnak, ott korrekciós beavatkozásokat hajtanak végre.

Somogyi Péter osztályvezető, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Ennek a stratégiának a részleteit mutatták be a szombathelyi konferencián, ahol elhangzott, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre magasabb vízszintekkel kell számolni. Épp ezért kiemelt fontosságú az árvízi rekordokat csökkentő beavatkozások megtervezése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!